yılmamak
Tüp Bebek Tedavisinde Anahtar Sözcük Yılmamak

Tüp bebek tedavisi nedir?

Tüp bebek tedavisi ÅŸu anda yardımcı üreme tekniklerinin en üst basamağında yer alan bir tedavi yöntemidir. Ä°lk kez 25 Temmuz 1978’de Louse Joy Brown’un doÄŸumuyla birlikte bebek sahibi olmak isteyen çiftlere bir “ÜMÄ°T” olarak dünyamızda tanındı tüp bebek…

Biraz bilgi verir misiniz?

Tüp bebek basit bir anlatımla, her iki eÅŸey hücresinin (diÄŸer bir deyiÅŸle yumurta ve sperimin) vücut dışına alındıktan sonra laboratuar ortamında döllenip, döllenmiÅŸ yumurta yani embriyo halinde rahime yerleÅŸtirilmesi suretiyle uygulanan bir yardımla üreme yöntemidir.

Tedaviye genellikle adetin 2. veya 3. günü baÅŸlıyoruz. Genellikle iÄŸne tedavisi –ki bu iÄŸneleri ne zaman nereye ve hangi saatte yapacağını hastalarımıza öÄŸretiyoruz- ile baÅŸlıyoruz. Belli aralıklarla yaptığımız kontrollerde ultrason ile yumurtaları içeren keseciklerin (follikül) ölçümünü yapıyoruz. Folliküller belli bir büyüklüÄŸe gelince –ki bu sıklıkla 18 mm civarıdır- çatlatma iÄŸnesi olarak bilinen iÄŸneyi yapıyoruz. Aslında bu iÄŸne yumurtaların son olgunlaÅŸmasını saÄŸlayan iÄŸne. Saati çok önemli, çünkü bu iÄŸneden belli bir saat sonra yumurtaları çatlamadan topluyoruz.

Toplama iÅŸleminde hastalarımızın konforu için biz anestezi kullanıyoruz. Aynı gün içinde, yumurtalar toplandıktan belli bir zaman sonrasında etrafındaki yandaÅŸ hücrelerden arındırılıp, eÅŸten alınan sperm ile döllenmeye çalışılıyor. Bu safhada tek bir spermin yumurta içine, mikroskop altında enjekte edilmesi (mikroenjeksiyon) döllenme ÅŸansını artıran bir teknik olarak uygulanmaktadır. Bu safhadan sonra 2 seçenek karşımıza çıkmaktadır; ya 3. veya 5. günü embriyoları yerleÅŸtirmek veya embriyoları daha sonraki bir zamanda yerleÅŸtirmek üzere -196 derecede özel tekniklerle dondurmak.

KiÅŸinin özellikleri dikkate alınarak “bireyselleÅŸtirmiÅŸ” ÅŸekilde yapılan bu transferin ardından yaklaşık 12 gün sonra kanda gebelik testi istenerek gebelik varlığını araÅŸtırıyoruz. Merkezimiz olarak ÅŸunu söylemeliyim ki güncel her türlü yöntemi baÅŸarı ile uygulayabiliyoruz. Ancak herkese standart deÄŸil, bireyselleÅŸtirilmiÅŸ tedaviyi amaçlıyoruz. Tüp bebek elbette maddi ve manevi olarak oldukça emekli bir yöntem ama olumlu sonuç ile tüm çekilenler unutuluyor.

Tedavide nasıl bir beslenme öneriyorsunuz?

Beslenmede illaki bu-ÅŸu diye bir liste vermek doÄŸru deÄŸil. Temel prensipler aslında normal saÄŸlıklı beslenme için ne yapılması gerekirse bunların yapılmasını istiyoruz.  Yani olarak bolsu içilsin, doÄŸal ürünler tercih edilsin, taze sebze ve meyce tüketilsin, iÅŸlenmiÅŸ gıdalardan, tatlandırıcılardan uzak durulmaya çalışılsın. Bu arada ÅŸunu vurgulamak lazım: ALKOL ve SÄ°GARA (ve tütün ürünleri) kesinlikle kullanılmamalı diye belirtiyoruz. Aslında yardımla üreme teknikleri uygulanacaksa bunların en başından bırakılmasını istiyoruz.

Ä°lk deneme baÅŸarısız olursa, ikinci deneme ne kadar süre sonra yapılır?

Ä°lk deneme baÅŸarılı olamadıysa eÄŸer kiÅŸiye özel yapılacak incelemeler varsa onları yaptıktan sonra hemen ikinci deneme baÅŸlayabilir, belli bir süre tıbben beklenilmek zorunda deÄŸildir. Ancak ruhsal durumun iyi olması lazım. Gerçekten ilk deneme olumsuz sonuçlandığında bir yıkım oluyor. Tüp bebekte, eÅŸin, hekimin ve tüm IVF ekibinin desteÄŸi ile toparlanmak lazım. Biz hastalarımıza belirtiyoruz “hiçbir zaman garantili verilemez” diye. Kimi zaman daha sonraki denemelerde hamileliÄŸe ulaÅŸan kiÅŸiler en canlı örnekler, sanırım anahtar sözcük YILMAMAK olmalı

Tüp bebek yöntemiyle gebe kalmak, normal yolla gerçekleÅŸen gebeliklere göre daha mı risklidir?

Riski belirleyen kiÅŸinin özellikleri, bebek sayısı. Dolayısı iletüp bebek gebelikleri riskli denemez. Ancak tüp bebek olgularında genellikle ek problemler olabildiÄŸi için doÄŸal olarak riskleri artmış gibi görünebilmektedir.

Tedavide başarı oranınız nedir?

Ä°RENBE IVF merkezi olarak baÅŸarımız dünyadaki önemli merkezlerdeki gibi diye cevaplayayım sorunuzu (nazar deÄŸmesin J ). Bu baÅŸarımızdaki temel faktör EKÄ°P ruhu taşımamız ve baÅŸarı odaklı yaklaşımımız sanırım.

Merkezinizde yaşanmış, hastalarınızla ilgili bir hikayeyi bizimle paylaşır mısınız?

Hastalarımızın her birinin o kadar özel tarafları var ki. Hangisi en çarpıcı karar vermek zor. ÖrneÄŸin hemen aklıma geliveren birisi; yumurtalıkların çalışmadığı menopoza girdi diye ifade edilen ve 28 yaşında, AMH deÄŸeri: 0.6ng/ml, FSH deÄŸeri9-32 IU/L olarak gelen bir hastamdı. Denilen her ÅŸeyi harfiyen yaptı ve sonunda dünya tatlısı bir oÄŸlu oldu. Bir baÅŸka hastam 2 kez aşılama ve 2 kez tüp bebek denenmiÅŸ bir olgu idi. Ä°lk denememiz olumsuz idi. Yılmadı, her denileni harfiyen uyguladı ve 10 yıllık bir özlemin ardından dünyalar tatlısı ikiz oÄŸulları oldu. Bu olgular hemen aklıma geliverenler. Tüm bu baÅŸarılar bizi de inanılmaz sevindiriyor ve gururlandırıyor.

 

Prof. Dr. Ümit Ä°NCEBOZ / Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı / Ä°RENBE

SaÄŸlığa Bakış Dergisi 3.sayı / Röportaj

  • Gönderiyi PaylaÅŸ