pexels-photo-247858
Tüp Bebek tedavi sürecinde psikolojik destek

Tüp bebek tedavi süreci stresli ve zor bir süreçtir. Stresli olabildiÄŸi gibi saÄŸlıklı yaÅŸanırsa eÅŸleri birbirine daha da baÄŸlayan heyecanlı bir serüvene de dönüÅŸebilir. Bu sürece baÅŸlamadan önce eÅŸlerin çocuk isteme konusunda ortak kararla adım atmaları en saÄŸlıklı olanıdır. Bu stresli ve zorlu süreçte suçluluk hisleri, iktidar savaÅŸları, haklılık haksızlık kavgaları, çevrenin beklentilerinin ağır yükü ve baÅŸ edilemeyen duygular süreci zora sokabilir. Bu süreçte eÅŸlerin yapmaları gereken bazı önemli durumlar söz konusudur.

EÅŸlerin hayatlarında bir milat olacak bu önemli çocuk kararından önce " ben neden çocuk istiyorum?" sorusunu kendilerine sormaları ÅŸarttır. Bazen " yalnızlığımı gidersin", " en yakın arkadaşım olsun", " bozuk giden evliliÄŸimi kurtarsın" gibi saÄŸlıksız cevaplar olabilmekte ve çocuÄŸa fazlasıyla anlam yüklenebilmektedir. Oysaki dünyaya gelecek çocuÄŸunda daha anne karnındayken karakteristik özellikleriyle bir birey olduÄŸu, yalnızlığı gidermesi amacıyla dünyaya gelmeyeceÄŸi, bozuk giden hiçbir evliliÄŸi kurtarmayacağı bilinmelidir.

EÅŸlerin ortak karar almaları tüp bebek tedavi sürecine baÅŸlamadan önce ÅŸarttır. EÅŸlerden biri bu sürece olumlu bakıyor diÄŸeri karasızsa ya da istemiyorsa öncelikle bu durumun çözüme ulaÅŸması ÅŸarttır. EÄŸer çözüm konusunda kendi aralarında zorlanıyorlarsa muhakkak bir psikologdan destek alınmalıdır.

EÅŸlerden erkeÄŸin desteÄŸi kadını bu süreçte oldukça olumlu etkiler. ÇoÄŸunlukla hastaneye birlikte gitmek, hastane çıkışı güzel, keyifli bir plan yapmak, küçük rutin dışı sürprizleri ara sıra yapabilmek, eÅŸi onure edip desteklemek, geçmiÅŸteki çözülmemiÅŸ, acı veren anıları bu süreçte konuÅŸmamak eÅŸlerden erkek olanının yapması gerekenler arasında sayılabilir.

Tedavi sürecinde internetten yapılan detaylı araÅŸtırmalar, olumsuz sonuçlanan blok yazıları bu süreçte uzak durulması gerekenler arasındadır. Hekiminize soracağınız soruları önceden not almak veya durumunuza yönelik makale ya da kitap önerisinde bulunmasını istemek ise en saÄŸlıklı yoldur.

Beklentiler bireylerde gerilim, stres yaratıp bireyleri bunalıma sokabilir. Tüp bebek tedavi sürecine baÅŸlamadan önce bu süreçte size destek olabilecek kiÅŸilerin listesini eÅŸinizle birlikte ortak karar vererek çıkarmalı ve o kiÅŸilerle paylaÅŸmalısınız. PaylaÅŸtığınız kiÅŸileri tedavi sürecinde siz anlatmadığınız müddetçe süreci sormamaları hakkında uyarmalısınız. Unutmamalısınız ki sorulan her soru üzerinizde baskı yaratacak ve sizi strese sokacaktır.

Tedavi sürecinde eÅŸlerin geçmiÅŸte çözülmemiÅŸ, bitmemiÅŸ meselelerini konuÅŸmamaları, bir süre buzluÄŸa kaldırmaları gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki ÅŸuandaki yaÅŸanılanlar deÄŸiÅŸmedikçe geçmiÅŸi konuÅŸmak sadece patinajdır. Patinajlar da iliÅŸkinin enerjisini azaltır.

EÅŸlerin birbirlerine yapabilecekleri pozitif davranış döngülerini bu süreçte arttırmaları gereklidir. BaÅŸ baÅŸa yapılacak planlar, sürpriz ufak hediyeler, insanların arasında ya da yalnızken eÅŸi hakkında söyleyecek olumlu, yüceltici konuÅŸmalar bunların arasında sayılabilir.

Cinsellik iliÅŸkide pastanın büyük dilimlerinden biridir. Bir iliÅŸki bitmeden önce cinsellik biter. Bu sebepten çocuk için yaÅŸanan cinsellikler yaÅŸanan bu önemli paylaşımı görev haline getirir. Akabinde mutsuzluklar baÅŸlar. Cinsellik yaÅŸandığında " oksitosin" isimli bir hormon salgılanır. Bu hormon doÄŸumda da salgılanan, doÄŸumu saÄŸlayan hormonlardan biridir. EÅŸler arasında ise baÄŸlılığı saÄŸlama gibi bir rolü vardır. EÅŸlerin cinselliÄŸi çocuk için yaÅŸamaları, her iki partnerin de cinselliÄŸi baÅŸlatabilmesi, ön seviÅŸmenin uzun tutulması, varsa cinsel problemler eÅŸlerin kendi aralarında bu durumu konuÅŸmaları, gerekiyorsa hekimleriyle paylaÅŸmaları önem taşır.

EÅŸler tüp bebek tedavisi öncesi ya da sonrasında kendilerini unutabilmektedirler. Yapılacak bireysel aktiviteler, eÄŸlenceli arkadaÅŸlarla yapılacak keyifli sohbetler bu süreci oldukça olumlu etkiler ve motivasyon saÄŸlar. Günümüzde çoÄŸunlukla motivasyonun sonuçlarının pozitif hikâyeleriyle karşılaÅŸabilmekteyiz.

ÇocuÄŸa yüklenen anlamın çok olması kiÅŸiyi günlük rutininden, reel dünyadan koparır, stresi arttırır. "ÇocuÄŸumuz olduÄŸunda hayatımız deÄŸiÅŸecek!" yerine "ÇocuÄŸumuz olursa bizim dünyamıza dahil olacak" cümlesini getirebilmelisiniz. Unutmamalısınız ki çocuk üzerine kurulan bir dünya hem ebeveyne, hem çocuÄŸa zarar verir. Sınırlarını bilmeyen, akran grubu arasında sorun yaÅŸayan, kendi gücünün farkında olmayıp her daim büyüme sancıları yaÅŸayan ve özgüven problemi olan bir çocuk ve hayatını onun üzerine inÅŸaa etmiÅŸ bir ebeveyn olmak oldukça saÄŸlıksızdır.

Tedavi sürecine baÅŸlamadan önce zihin olarak bu tedaviye hazır olmak birincil ÅŸarttır. Büyük beklentiler, büyük hayal kırıklıkları, büyük kayıplar demektir. Bu kiÅŸiyi depresyona sokabilir. Hayatınızda hem maddi hem manevi birçok deÄŸiÅŸiklik yapacak olan tüp bebek tedavisinin olumsuz olabilme ihtimali, hemen baÅŸarılı olunmama ihtimali ve belkide hiç tutmama ihtimallerini bilerek baÅŸlamak, tedavi süresince büyük beklentilere girmenizi engeller. Böylece stresiniz daha az seviyelerde seyreder. Tüp bebek tedavisi bebek sahibi olamayan çiftler için çok etkili bir tedavi yöntemidir. Fakat bu tedavi süreci hiçbir zaman mucize deÄŸildir! Birbirinize destek olan siz deÄŸerli çiftler, hekiminiz, embriyoloÄŸunuz ve psikoloÄŸunuzla birlikte yürütülen bir ekip iÅŸidir.

 

Pınar Ersöz Tezer Psikolog & Aile Terapisti

 

 

 

  • Gönderiyi PaylaÅŸ