pexels-photo-1767434
Televizyon ve Çocuk

Hepimizin evlerine girmiÅŸ, hatta baÅŸköÅŸede yerini edinmiÅŸ küçük ya da büyük kutular. Önce siyah beyazdılar, sonra renklendiler. YaÅŸantımıza girdiÄŸi ilk yıllarda herkes için sihirliydi. Beyaz camda görünenler muhteÅŸemdi, inanılmazdı. Aya ilk ayak basışı televizyondan izleyen insanoÄŸlu büyülendi. Ä°ÅŸte bu büyü ile de yaÅŸantımızda yerini aldı televizyon. Önceleri herkes edinmek istedi, ÅŸimdilerde “acaba hayatımızda bu kadar olmalı mı?” sorusunu tartışıyoruz.

Toplumların yeni gelen nesil ile ilerlediÄŸini, geliÅŸtiÄŸini düÅŸünürsek geleceÄŸimiz olan çocukların televizyon ile iliÅŸkisi ne olmalı bizim için önemli bir soru olacaktır. GörselliÄŸi ve iÅŸitselliÄŸi içinde bütünleyen televizyon insan üzerinde bu duyuları harekete geçiren etkili bir araçtır. Günümüzün tüketim toplumlarında da duyular üzerindeki etkisi nedeniyle yönlendirici olmaktadır. Ä°ÅŸte bu gücü ile televizyon ne yazık ki genelde biz yetiÅŸkinlerin hayatında temel ihtiyaçlarımızdan biri olarak yer almaya baÅŸlamıştır. Tüm uzmanların söylediÄŸi ve artık herkesinde farkında olduÄŸu gerçek ise çocuÄŸun önce ailede gördüÄŸünü uygulamaya baÅŸladığıdır. Bizlerin televizyon ile iliÅŸkisini neredeyse doÄŸar doÄŸmaz keÅŸfeden çocuklarımızın hayatında da televizyon oyun ve oyuncakları kadar önemli bir yer almaya baÅŸlamıştır. Ä°ÅŸte bu yer ediÅŸ televizyonun çocuk geliÅŸimi üzerindeki etkilerini de tartışmaya açar.

Televizyonları çocuklarımızın hayatından tümüyle çıkaralım ne kadar yanlış bir cümle olacaksa, bırakalım onlar istediklerini seyretsinler de o kadar yanlış bir cümle olacaktır.

Tabi ki televizyonun çocuk geliÅŸimine saÄŸladığı yararlar vardır. Televizyonun bilgilendirmek ve bu baÄŸlamda eÄŸitimi desteklemek, eÄŸlendirmek, haber vermek yani dünyada hatta evrende olup bitenlerin farkında olmamızı saÄŸlamak temel iÅŸlevleridir. Bu temel iÅŸlevlerin doÄŸru bir ÅŸekilde yerine getirilmesi halinde aslında televizyonun zararlarından daha az bahsedebiliriz. Ne yazık ki günümüzde bu iÅŸlevlerin aslında reklam yapmak ve eÄŸlendirmek arasında kaldığını düÅŸünürsek tehlike çanlarını biraz daha yoÄŸun duymaya baÅŸlarız sanıyorum.

Ege Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi öÄŸretim görevlisi Prof.Dr. Huriye KuruoÄŸlu çocukların televizyondan etkilendikleri konuları on baÅŸlıkta topluyor.

1-Tüketim toplumu bireyi olma üzerine etkileri

2- Cinsel kimliÄŸin oluÅŸması ve karşı cinsle olan iliÅŸkiler üzerine etkisi

3- Anne iliÅŸkisi üzerine etkisi

4- Baba iliÅŸkisi üzerine etkisi

5- Åžiddet eÄŸilimlerine etkisi

6- Okumaya, düÅŸünmeye ve baÅŸarıya etkisi

7- Kültürel yabancılaÅŸmaya etkisi

8- Dildeki yozlaÅŸmaya etkisi

9- Kendi kimliklerinin bağımsız ve özgün bir biçimde oluÅŸmasına etkisi

10- ÇocukluÄŸu yitiriliÅŸ ve masumiyetin yok oluÅŸuna etkisi.

 

Bu baÅŸlıkların altlarını açamadan bile televizyonun çocuk üzerindeki etkisinin ne derece önemli olduÄŸu ortaya çıkıyor.

Çocuklarımız televizyonu günlük ve anlık doyum için kullanırlarken, televizyonda izlediklerinin günlük hayatlarında uygulamaya baÅŸlıyorlar, böylece televizyonda önlerine sunulan modelleri, düÅŸünceleri, duyguları ve daha birçok ÅŸeyi farkında olmadan ve bilinçsizce öÄŸreniyorlar. Ä°ÅŸte bu farkında olmadan öÄŸreniÅŸ televizyonu onlar için tehlikeli kılıyor.

Televizyon çocuk iliÅŸkisinde yayıncılık sektörüne ÅŸüphesiz ki önemli görevler düÅŸüyor. Özellikle çocuk programlarının içeriÄŸini oluÅŸtururken dikkat edilmesi gereken noktalar oldukça fazla. Ama televizyon yayıncılığının bir endüstri olduÄŸu gerçeÄŸi ile karşı karşıya kaldığımızda ne yazık ki televizyonun zararlarından çocuklarımızı korumak biz ebeveynlere düÅŸüyor. Evet, RTÜK akıllı iÅŸaretler uygulamasıyla uyarılarda bulunuyor. Bizler evlerimizde anne- baba olarak bu iÅŸaretlere dikkat ediyor olsak da genel izleyiciye hitap eden programlarda bile çocuklarımızın olumsuz örneklerle karşılaÅŸması mümkün.

Televizyonun çocuklar üzerindeki etkilerini aza indirmekte en önemli etken çocuÄŸumuzun televizyon başında geçirdiÄŸi süredir. Çocuklarımızın erken çocukluk döneminde televizyon seyretmeye baÅŸlamasıyla ilgili olarak American Academy of Pediatrics  (Amerikan Pediatri Akademisi) 2 yaşın altındaki çocukların televizyon izlememesi ve 2 yaşın üzerindeki çocuklarında televizyon izleme süresinin bir gün içinde en fazla 2 saat ile sınırlandırılması gerektiÄŸini yaptığı çalışmalarla ortaya koymaktadır.

ÇocuÄŸumuz televizyon başında geçirdiÄŸi süreyi kontrol etmek ve bu süreyi onunla paylaÅŸmak bize hem ne izlediÄŸini görmemizi,  hem de izlediÄŸini nasıl algıladığı konusunda fikir sahibi olmamızı saÄŸlayacaktır. Çocuklarımızı televizyon karşısına oyalansınlar ve biz kendiiÅŸlerimizi yapalım diye oturtmak yerine, onlarla birlikte televizyonun karşısına geçmek hem bize çocuklarımızla paylaÅŸacak yeni konular oluÅŸturacak, hem de onların bu büyülü camdan görecekleri zararı mümkün olduÄŸunca azaltmamızı saÄŸlayacaktır.

Her ne kadar geliÅŸen teknoloji ile hayatlarımızda demirbaÅŸ halini alan bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla çocuklarımızın iliÅŸkisini düÅŸündüÄŸümüzde televizyon bu teknolojik araçlar yanında çocuklarımız üzerindeki etkisiyle giderek masumlaÅŸsa da bir yerlerden baÅŸlamak lazım.

PaylaÅŸmak, onlarla olmak çocuklarımız için yapacağımız en iyi ÅŸey olsa gerek.

GeleceÄŸin aydınlık, düÅŸünen, eleÅŸtiren, üreten, farkında olan, ilerleyen beyinleri için hayatı onlarla paylaÅŸmaya.

 

Banu Hepçekenler

 

  • Gönderiyi PaylaÅŸ