pexels-photo-1449059
Rahim İçi Araç ile ilgili bilmemiz gerekenler. RİA Nedir?

Aile planlaması, çiftlerin arzu ettikleri zaman ve arzu ettikleri sayıda çocuk sahibi olmasına hizmet eder. Korunma yöntemleri de aile planlamasının bir bileÅŸenidir. Toplumda oldukça sık kullanılan doÄŸum kontrol yöntemlerinden biri de rahimiçi araçlardır. Bu yazımızda rahimiçi araçlar ile gerekli bilgiler yanında ilginç bilgileri de vermeyi amaçladık.

Rahimiçi araçların (RIA) ilginç öyküsü?

Efsanelere göre develerin uzun yolculuklara çıkmadan önce rahimleri çakıl taÅŸları ile doldurularak gebelik riskinden uzak tutulmaya çalışılırmış. Bu efsane bir yana insanlarda da RIA kullanımının benzer safhalar geçirdiÄŸini söylemek olası. Milattan önce 400 yılları civarında Hipokrat okulunda bugünkü RIA’a benzer olarak tanımlanan rahim içine yerleÅŸtirilen ve içi koyun yağı ile doldurulmuÅŸ bir tüpten söz edilmektedir. GebeliÄŸin önlenmesi amacıyla, Yeni Zellanda’da rahim içerisine taÅŸ parçalarının konduÄŸu, Perslerde ise zencefil suyuna batırılmış sıkıca örülmüÅŸ kağıt çubukların rahimaÄŸzına yerleÅŸtirilmesi ile gebelikten korunma saÄŸlanmaya çalışıldığı bilinmektedir.

Modern Rahimiçi araçların geliÅŸim öyküsü nasıldır?

Rahimiçi araçların çok eski çaÄŸlarda kullanılmaktan kaçınılması veya geliÅŸtirilmeye çalışılma çabası öz konusu olmuÅŸtur. Bunun temel nedeni o dönemlerde asepsi-antisepsinin geliÅŸmemiÅŸ olması ve takılan rahimiçi araçlar ile geliÅŸebilen enfeksiyon riski olmuÅŸtur. RÄ°A ile ilgili ilk tıbbı yazı 1909 yılında Richard Richter tarafından “ipekböceÄŸi misinası” kullanılması ÅŸeklindedir. Bu misinanın bir ucu rahim aÄŸzından çıkacak ÅŸekilde yerleÅŸtirilerek çıkartılması için kolaylık saÄŸlanmaya çalışılmıştır. Bundan sonra Ernest Graefenberg, halka ÅŸeklindeki gümüÅŸe sarmak suretiyle modern rahimiçi araçların öncülünü kullanıma sunmuÅŸtur. Bu halkanın deÄŸiÅŸik formları geliÅŸtirilmiÅŸ ve hatta RIA ile ilgili ilk bilimsel konferans 1962 yılında gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.

Rahimiçi araçları geliÅŸtirilmesi nasıl olmuÅŸ?

Ä°lk RÄ°A’ların geliÅŸtirilmesi sonrası farklı RÄ°A tipleri üzerinde çalışılmış ve 1970!li yıllarda geliÅŸtirilen Dalkon Shield çok büyük umutlara raÄŸmen yan etkileri nedeniyle kullanılmaması lehinde önerilerle sonuçlanılmıştır. Bundan daha da sonra Lippes-Loop ve son yıllardaki modern bakırlı T veya 7 tarzı RÄ°A’lar kullanıma girmiÅŸtir. Lippes-loop’ların spiral yapısı nedeniyle hala günümüz dilinde yerleÅŸik olarak “spiral” ismi rahimiçi araçlar için kullanılmaktadır. RÄ°A’lar ile ilgili en son geliÅŸme ise hormon (levonorgestrel) salan ve “hormonlu spiral” olarak bilinen RÄ°A’lardır.

Ülkemizde korunma amaçlı rahimiçi araç kullanımı ne orandadır?

RAÄ°’lar ülkemizde en sık kullanılan modern korunma yöntemidir ve kontrol yöntemleri arasındaki yaklaşık olarak %18-19 pay RÄ°A’lara aittir.

Kaç tip rahimiçi araç var?

Rahimiçi araçlar (RÄ°A), yapılarında kimyasal madde taşımayan (inert) ve kimyasal içerikli madde (bakır, gümüÅŸ, hormon) taşıyan (inert olmayan) RÄ°A’lar olarak 2 grup altında incelenebilir. Ülkemizde inert olmayan RÄ°A’lar mevcuttur.

Rahimiçi araçlar nasıl gebelikten koruyor?

Rahimiçi araçlar temelde rahim içinde iltihapsız (steril) bir yangı oluÅŸtururlar. Bu durum döllenmiÅŸ yumurtanın rahim içine tutunmasını engeller. Ayrıca bakır içerikli olanlarda salınan bakır spermler üzerine baskılayıcı etki gösterir. Hormonlu rahimiçi sistemlerde salınan hormon, rahim iç kısmını (endometrium) incelterek gebelik yerleÅŸmesine engel olur. Ayrıca hormonlu RÄ°A’larda rahim aÄŸzındaki tıkaç (mukus) kalınlaşır ve spermlerin geçiÅŸine adeta bir kapı gibi karşı koyar.

Rahimiçi araçlar ne zaman takılabilir?

Rahimiçi araçlardan bakırlı olanlar adet gören kadınlarda adet kanamasının ilk gününden itibaren 10 gün içinde, hormonlu olanlar ilk 7 gün içinde takılabilir. Pratik olarak genelde adetliyken takılması önerilmektedir. DoÄŸum sonrasında, bakırlı olanlar, bebek ve plasentanın çıkmasını takiben ilk 48 saat içinde takılabilir. Bu dönem geçirilmiÅŸ ise veya hormonlu rahimiçi sistem takılması düÅŸünülüyorsa, RÄ°A takımı için doÄŸum sonrası 6. haftayı beklemek gerekir. DüÅŸüklerden sonra ise enfeksiyon yoksa hemen takılabilir.

Rahimiçi araçlar ne zaman takılabilir?

Gebelik arzu edilirse rahimiçi araç çıkarılır, çıkarılma günü her zaman olabilir (genellikle iÅŸlem kolaylığı için kanamalıyken çıkarmak önerilmektedir). Çıkarılması durumunda gebelik ihtimali hemen geri dönmüÅŸ sayılmaktadır.

Rahimiçi araçlar acil korunma gereksiniminde de kullanılabilir mi?

Evet. Korunmasız iliÅŸki ve gebelik endiÅŸesi varsa, ÅŸüpheli iliÅŸkiden sonraki ilk 5 gün içinde takıldığında %90ın üstünde gebelik oluÅŸumunu engeller.

Rahimiçi araçların avantajları nedir?

Öncelikle güvenli bir yöntem olması (iÅŸlem baÅŸarısızlığı %1-3), cinsel iliÅŸkiye baÄŸlı bir yöntem olmaması, çocuk sahibi olunmak istendiÄŸinde korunma geri dönüÅŸümünün derhal olması, emziren kadınların da kullanabilmesi, hormonlu RÄ°A’ların endometrioz gibi bazı aÄŸrılı durumlarda veya aşırı kanamalı adetleri olanlarda bu yakınmaları giderici etkileri olması RÄ°A’ların avantajları olarak sayılabilir.

Rahimiçi araçlar kimlere TAKILMAMALI?

Genel olarak;

  • Tanı konulmamış vajinal kanamalar
  • Genital sisteme ait (rahim, rahimaÄŸzı vb) kanserler
  • Pelvik iltihabi hastalık veya genital sistemde verem (tüberküloz)
  • Cinsel yolla bulaÅŸan hastalığı olanlar
  • Ä°ltihabi düÅŸük veya gebelikte plasenta ve amniyon sıvısının iltihabı (koryoamniyonit)
  • Rahim iç kısmında ÅŸekil bozukluÄŸu yaratan urlar (ör. Myom)

 

Bunların dışında bakırlı rahimiçi araçlar için (yukarıdaki genel durumlar haricinde);

  • Bakır allerjisi veya bakır depolanması hastalığı (Wilson)
  • Kanama bozukluÄŸu, kanamaya meyilli olanlar

 

Bunların dışında hormonlu rahimiçi araçlar için (yukarıdaki genel durumlar haricinde)

  • Aktif karaciÄŸer hastalıkları (hepatit, iyi veya kötü huylu karaciÄŸer urları)
  • Aktif pıhtı oluÅŸumu ve atılması (tromboemboli) durumu
  • Mevcut veya geçirilmiÅŸ meme kanseri

Rahimiçi araçlar ile ilgili yanlış bilenenler neler?

RÄ°A ile iltihap yapar…Hayır. Takılmasından sonraki ilk 3 hafta geçtikten sonra iltihap riski çok azdır (%0.35). Üstelik özellikle hormonlu RÄ°A’lar rahim aÄŸzı tıkacını artırdıkları için pelvik iltihabi hastalığa karşı koruduÄŸu da düÅŸünülmektedir.

RÄ°A’yı eÅŸim iliÅŸkide hissediyor, acı duyuyor…Hayır! Ucundaki ipler hem çok incedir hem de yalnızca 0.5-1 cm lik kısmı rahimaÄŸzından dışarıdadır. Bu nedenlerle, normal yerinde olan RÄ°A’yı eÅŸlerin cinsel iliÅŸkide hissetmesi doÄŸru olamaz.

RÄ°A dış gebelik riskini artırır… Hayır! RÄ°A’lar dış gebeliklerin oluÅŸmasını %50 oranında azaltır.

Rahimiçi araç olduÄŸunda ne sıklıkta takibe gitmeli?

Takılmasından sonraki ilk 1 ayın sonunda atılma veya yer deÄŸiÅŸtirme riski nedeniyle mutlaka görülmelidir. Bunun dışında her normal saÄŸlıklı kadında olduÄŸu üzere yıllık kontroller yeterlidir.

Rahimiçi araç kullanırken gebe kalındıysa ne yapılmalı?

EÄŸer gebelik istenirse rahimiçi araç çıkarılmalıdır. RÄ°A’nın yerinde kalması durumunda enfeksiyon nedeniyle gebeliÄŸin kaybı riski çok daha yüksektir. EÄŸer gebelik var ve RÄ°A çıkarılamıyorsa bu risk bilinerek, hekimin reçeteleyeceÄŸi antibiyotik baskısı altında gebelik takip edilebilir.

 

Prof. Dr. Ümit Ä°NCEBOZ / Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı / Ä°RENBE

 

  • Gönderiyi PaylaÅŸ