sitreyazıkapağı
Rahim Filmi Histerosalpingografi - HSG

Rahim Filmi (Histerosalpingografi)

 

            Temel olarak rahim boÅŸluÄŸu ve bu alana baÄŸlı tüpler-kanalların görüntülenip deÄŸerlendirilmesini saÄŸlayan bir radyolojik görüntüleme tekniÄŸidir. Rahim boÅŸluÄŸu ya da kanallardaki sorunları tespit etmek için kullanılır. GeliÅŸmiÅŸ teknolojik yöntemler sayesinde oldukça kolay bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilebilmektedir.

 

Neden Yapılır?

 

            Rahim ÅŸekil bozuklukları, rahim boÅŸluÄŸunu etkileyebilecek myom, polip gibi kitle ya da yapışıklıklar, tüplerdeki tıkanıklık ya da ÅŸiÅŸlikleri saptamak üzere yapılmaktadır.

 

Ne Zaman Çekilir?

 

            Rahim filmi ideal çekim zamanı adet kanamasının ilk baÅŸladığı günden sonraki 7-10. günlere denk gelmektedir. Bu dönemde hamilelik riski olmaması zaman aralığının belirlenmesindeki en büyük nedendir. Bu dönemde rahim duvarı da daha geç günlere kıyasla daha incedir ve rahim boÅŸluÄŸunda olabilecek küçük myom ve poliplerin saptanması daha kolay olur.

 

Nasıl Çekilir?

 

            Radyolojik bir görüntüleme iÅŸlemi olan rahim filmi hasta jinekolojik muayene pozisyonunda yatarken gerçekleÅŸtirilir. Genital bölge temizliÄŸini takiben normal jinekolojik spekulum (muayenede kullanılan jinekolojik alet) yerleÅŸtirilerek rahim aÄŸzı görülür. Rahim aÄŸzı içine özel kateter yerleÅŸtiriilir. Kateter aracılığıyla rahim aÄŸzı kanalının içi, rahim boÅŸluÄŸu ve tüpleri dolduracak ÅŸekilde sıvı kontrast madde verilir ve görüntüler elde edilir. Kontrast madde rahim boÅŸluÄŸu ve tüpleri doldurup gererken adet sancısına benzer hafif kasık aÄŸrısı oluÅŸabilir.

Rahim filmi çekimi genelde 5-10 dakikada tamamlanmaktadır. Ä°ÅŸlem hasta konforu açısından isteÄŸe baÄŸlı olarak anestezi eÅŸliÄŸinde de yapılabilmektedir.

Rahim Filmi Ağrılımıdır?

            Teknolojik geliÅŸmeler sayesinde rahim filmi artık aÄŸrısız, oldukça kolay ÅŸeklide gerçekleÅŸtirilebilmektedir. Ancak hastaların endiÅŸeleri ve konforu göz önünde bulundurularak sedasyon anestezisi altında da kolayca ve rahat bir ÅŸekilde yapılabilmektedir.

Rahim Filmi Sonrası Neler Yapılmalıdır?

 

            Rutin rahim filmi çekimi sonrası hastalar günlük yaÅŸamlarına devam edebilirler. Ä°ÅŸlem sonrası verilen kontrast maddenin bir kısmının geri gelmesinden ötürü az bir miktar yaÄŸlı akıntı gerçekleÅŸebilir, bazen sızıntı gibi az bir kanama da görülebilir.

Ä°ÅŸlem sonrası her hastaya önlem amaçlı profilaktik antibiyotik verilmektedir. Enfeksiyon riskini önlemek amaçlı bu antibiyotikler mutlaka önerilen ÅŸekilde kullanılmalıdır. Bazen karında hassasiyet ya da adet sancısı gibi aÄŸrılar olabilmektedir, bu durumda yine önerilen aÄŸrı kesicileri kullanılabilir.

  • Gönderiyi PaylaÅŸ