Pek çok kadın yaÅŸamında myom kelimesini bir ÅŸekilde duymuÅŸtur. Gerçekten de myomlar kadınlarda en sık rastlanılan urlardır. AraÅŸtırmalara göre 30-60 yaÅŸ arası kadınların %30’unda myom bulunmaktadır. Myomlar, rahimin alınmasının en sık nedenidir, bu nedenle de miyom tanısı konulması kadınları bir miktar tedirgin etmektedir.
Myom nedir?
Myom, rahimin (uterus) düz kas tabakasından köken alan iyi huylu urdur. Myomlar kas hücrelerinin çapraşık olarak bir yığın oluÅŸturması ÅŸeklinde görülür. Büyüyerek etrafına baskı yaptığı için, çevresinde bir “yalancı kılıf (kapsül)” oluÅŸturur.
Myomlar hangi büyüklükte ve kaç tane olabilir?
Myomlar, birkaç milimetre çapından karnı tamamen doldurabilecek kadar büyük (örneÄŸin 30 cm) çapta olabilirler. Sayıları ise bir taneden rahimin tamamı adeta “patates çuvalı” gibi yumrulu hale getirebilecek kadar çok sayıda olabilir. Genellikle gebelikte büyüme ve menopoz sonrası dönemde ise küçülme eÄŸilimindedirler.
Myomlar kimlerde daha sık görülebilir?
Hiç doÄŸum yapmamış olmak, ÅŸiÅŸmanlık, yüksek tansiyon veya ailede myom bulunduÄŸu bilgisi kiÅŸileri myom açısından daha fazla riskli duruma getirir.
Myomlar kadınlarda ne tür ÅŸikayetlere yol açabilir?
Myomların bir çoÄŸu ÅŸikayet yaratmaz. Bununla birlikte bulunduÄŸu yere ve büyüklüÄŸüne göre, adet kanamalarının çok fazla olması, uzun sürmesi, kasık aÄŸrıları, sık idrar çıkma, kabızlık, çocuk sahibi olmada zorluk, gebelik kayıpları gibi ÅŸikayetlere yol açabilir. Bazı hanımlar ise karnında bir ÅŸiÅŸlik olarak myomu hissedebilirler.
Myomda tanı nasıl konur?
Muayenede rahimde büyük ve sert kitle saptanması myom lehine deÄŸerlendirilir. Ultrason tanıda büyük yardımcıdır.
Myomda ilaç tedavi seçenekleri nelerdir?
Maalesef “myomu tedavi etmek için bir ilaç var yoktur. Bununla birlikte, kimi zaman –sıklıkla ameliyat öncesinde verilerek- geçici bir süre için bile olsa küçültmek veya ameliyattaki kan kaybını azaltmak amacıyla bazı iÄŸnelerden yararlanılabilir. Bu iÄŸneler, kadınlarda “geçici menopoz” durumu yapar. Bu ilaçlar yan etkileri nedeniyle uzun süreli kullanılmazlar.
Myomlarda kesin tedavi ameliyattır. Ancak “her myom ameliyat edilmeyi hak etmez!” Ancak;
- BaÅŸ edilemeyen, çok fazla adet kanamaları varsa,
- Rahimi 3 aylık gebe rahim büyüklüÄŸüne veya fazlasına büyütmüÅŸ myom varsa
- Takiplerde çok hızla büyüyen myom varsa,
- Başka bir nedene bağlanamayan kasık ağrısı varsa,
- Myom, idrar torbası, bağırsaklar gibi önemli yapılara baskı yapıyorsa,
- Çocuk sahibi olmakta zorlanan, tüp bebek baÅŸarısızlığı olan myomlu olgularda
ameliyat teklif edilmektedir.
Ameliyatta çocuk istemi var veya rahimin kalması amaçlanıyorsa sadece myom(lar) çıkarılır, çocuk sayısını tamamlamış kiÅŸilerde ise rahim alınması iÅŸlemi uygulanır. Bu ameliyatlar açık ameliyat veya kapalı ameliyat (laparoskopik) ÅŸeklinde uygulanabilir.
Bazı miyomlar rahim iç kısmına doÄŸru büyümüÅŸ ise hazneden ve rahim aÄŸzından geçilecek ÅŸekilde rahimin içini kamerayla gözleyerek (histeroskopi) bu myom kazınmak suretiyle çıkarılır. Rahim damarlarının radyolojik olarak tıkanması veya miyomların içinin yakılması da henüz çok yaygın olmamakla birlikte uygulanabilecek tedaviler arasındadır.
Myomlar ameliyattan sonra tekrar eder mi?
Yalnızca myom alınmışsa, ameliyattan sonra 10 yıllık sürede, 10 hastanın 3’ünde tekrar edebilir.
Myomlar kansere dönebilir mi?
Myomlarda kanserleÅŸme çok çok düÅŸük (%0.1-0.5) bir olasılıktır.
Bu denli yaygın olan myomlarda tanı ve tedavi seçenekleri için mutlaka hekime danışılmalıdır.
SaÄŸlık dolu mutlu günler…
Prof. Dr. Ümit Ä°NCEBOZ / Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı /Ä°RENBE
- Gönderiyi Paylaş