süreç
Merkezimizde Tüp Bebek Tedavisinde Süreç !

A) ÖN DEÄžERLENDÄ°RME

Ä°RENBE aynı zamanda bir ‘Kadın SaÄŸlığı Merkezi’dir. KliniÄŸimize baÅŸvuran her kadın genel ve jinekolojik durumu açısından da deÄŸerlendirilir.

KiÅŸiye özgü bilgilere göre tam kan sayımı, kan grubu, açlık kan ÅŸekeri, lipid profili, bazı vitaminlerin kan düzeyi, tiroid fonksiyon testleri, rahim aÄŸzı sürüntü deÄŸerlendirilmesi (pap smear), meme muayenesi - ultrasonografi ve mamografi yapılmaktadır. Bilinen hastalıklarınıza yönelik olarak gerekli konsültasyonlar da istenir.

Adet döneminin genellikle 2. veya 3.günü yapılan muayene ile yumurtalık rezerviniz ve olası jinekolojik problemleriniz araÅŸtırılır. Gerekirse bazı hormon tetkikleri istenebilir. Adet dönemi bittikten hemen sonra rahim boÅŸluÄŸu ve tüplerin durumunu belirlemeye yönelik rahim filmi istenebilir.

Erkek hasta ise 3-5 günlük cinsel perhizle sperm örneÄŸi verir. Sperm analizi problemli çıkan hastalarda 2-3 hafta arayla yeni bir örnek, gerekirse Ürolojik muayene, hormon analizi, genetik analiz istenebilir.

Muayene ve tetkikler ile saptanan sorunlara yönelik olarak anestezi altında histeroskopi (rahim içi boÅŸluÄŸunun kamera ile gözlenmesi), laparoskopi (karın iç boÅŸluÄŸunun kamera ile deÄŸerlendirilmesi, gerekli müdahalenin yapılması=kapalı ameliyat) yapılması gerekebilir.

BaÅŸvuran çiftlerde eÄŸer mevcut ise saÄŸlık problemlerinin (ÅŸeker hastalığı, guatr, kansızlık, kalp hastalığı) düzeltilmesi, vücut kitle endeksleri fazla olan hastaların kilo vermesi, sigara içiminin bırakılması tedavi baÅŸlamadan yapılması gereken yaklaşımlar olabilir. Gerekli görüldüÄŸü takdirde eksik vitamin ve antioksidan ilaçların takviyesi de yapılabilir.

Yumurtalık rezervi nedir?

Her kadın dünyaya geldiÄŸinde belirli sayıda yumurta hücresi ile doÄŸar. Anne karnında iken bir kız çocuÄŸunda, gebeliÄŸin 20. haftasında 7 milyon civarında olan yumurta sayısı, bu haftadan itibaren giderek azalmakta, doÄŸumda 2 milyon ve ergenlik döneminde 400 bine kadar düÅŸmektedir. Normalde yok olmaya programlı bu hücreler her ay adet kanamasının ilk 5 günü seçilir ve genellikle bir veya iki tanesi olgunlaÅŸtırılır. Bir kadın tüm üreme çağı boyunca yumurtalarının yaklaşık 400 tanesini yumurtlayabilmektedir. Yumurtalık yaşı her zaman beden yaşı ile paralel gitmez. Her ne kadar 35 yaşından itibaren yumurtalık rezervindeki azalma daha belirgin hale gelse de bazı kadınlarda bu azalma son derece hızlı ve/veya erken seyredebilir. Genetik faktörler, sigara içme, kalitesiz yaÅŸam koÅŸulları, yumurtalığa yapılan cerrahiler, çikolata kistlerinin (endometrioma) varlığı kemoterapotik ajanlar, radyasyon da yumurta sayısını olumsuz etkileyebilmektedir. Hikâyelerinde bunlar olan hastalar daha erken deÄŸerlendirilmelidirler.

Yumurta rezervini deÄŸerlendirmede kullanılan birçok yöntem AFC (ultrasonografik olarak adetliyken mevcut yumurta keseciklerinin sayısı) FSH-ESTRADÄ°OL, AMH) tedaviye olan yanıtınızı belirlemekle beraber gebelik oranınızı her zaman net olarak göstermeyebilir.

B) TEDAVÄ°YE BAÅžLAMA

Tüp bebek tedavisinde sebep erkek faktörü olsa da kadın tedavi görmektedir. Tedavinin verimli olması için yeterli ve kaliteli yumurta ve sperm elde edilmesi esastır. Bu anlamda uygulanan birçok yumurta uyarılma protokolü mevcuttur. Bu tedavilerden hangisinin uygun olduÄŸuna kiÅŸisel veriler (yaÅŸ, yumurta sayısı, vücut kitle endeksi, sigara içimi, iÅŸlem özelliÄŸi-pgd vs) ışığında karar verilir. Bu anlamda uygulanan tedaviler ve ilaçlar ÅŸöyledir;

1) Uzun protokol

Genellikle yumurta rezervi yeterli hastalarda tedaviye baÅŸlanacak aydan bir önceki âdetin 21. günü baÅŸlar. Öncesinde doÄŸum kontrol hapı da verilebilir. GnRH-analogları belirli dozlarda yapılarak vücudunuzun kendi kontrol sistemi baskılanır. Amaç yumurtalıklarınızın kontrolümüz dışında çalışmasını önlemektir. Bu ilaçlar yumurta toplanana kadar devam edilir. Adet olunca size uygun ayarlanan yumurta uyarıcı ilaçlar 10-12 gün süreyle yapılır.

2) Kısa protokol (antagonist)

Adet kanamasının 2. veya 3.günü muayene sonrası yumurta uyarıcı ilaçlar baÅŸlanır. Tedaviye olan yanıtınıza göre tedavinin belirli günlerine yumurtalarınızın kendi halinde çatlamaması için GnRH-antagonist ilaçlar ilave edilir. Bu tedavi her hasta grubuna uygulanabildiÄŸi gibi daha çok yumurtalık rezervi az hastalarda uygulanır.

3) Co-flare ve mikrodoz protokol

Bu tedavi daha çok yumurta rezervi azalmış hastalarda uygulanır. Co-flare protokolde tedavi âdetin 1 veya 2. günü GnRH agonisti baÅŸlanması ve ilerleyen günlerde yumurta uyarıcı ilaçların ilave edilmesi ile uygulanır.

4)Co-flare ve antagonist protokolün beraber uygulandığı modifiye protokol (ultrashort agonist +antagonist protokol)

5) Antagonist protokolde Klomifen sitrat veya letrozol

6) Ardışık uyarma

Aynı siklus içinde iki kez uyarma (bu ÅŸekilde uygulama yumurta rezervi düÅŸük olgularda fayda saÄŸlamaktadır.)

C) TEDAVÄ°NÄ°N SÜRDÜRÜLMESÄ°

Uygun protokolün seçimi sonrası 10-12 gün süren takip dönemi baÅŸlar. Bu dönemde 3-4 kez kliniÄŸe gelinerek ultrasonografik muayene ve gerekirse hormon analizi (estradiol, LH, progesteron) yapılarak tedaviye olan cevabınız kontrol edilir. Elde edilen sonuçlara göre ilaç ilavesi veya azaltılması yapılır. FOLLÄ°KÜL adı verilen içi yumurta hücresi içeren sıvı dolu keseciklerin büyüklüÄŸü yaklaşık 18 mm devam eder. Bu aÅŸamada tedavinin titizlikle sürdürülmesi çok önemlidir.

D) FÄ°NAL AÅžAMASI (YUMURTA OLGUNLAÅžTIRILMASI VEYA ÇATLATMA)

Folliküllerinizin büyüklüÄŸü yaklaşık 18 mm’e ulaşınca uygun iÄŸneler uygulanarak yumurtalarınızın olgunlaÅŸması ve kolayca alınabilen hale getirilmesi saÄŸlanır. Ä°laç uygulandıktan 34-36 saat sonra yumurta toplanması iÅŸlemi anestezi altında ve ultrason eÅŸliÄŸinde vajinal yoldan yapılır.

YUMURTA TOPLANMASI (OPU – Oocyte pick-up)

Ä°ÅŸlem damardan verilen anestezi altında yapılır. Özel tasarlanmış bir iÄŸne ve pompa vasıtasıyla sıvı dolu kesecikler (folliküller) emilerek tüpe alınır. Laboratuvar ortamında incelenerek yumurtalar bu sıvı içerisinden ayrıştırılır.

Sperm elde etme;

Tedavi planlanırken erkek hasta ile ilgili veriler daha önceden elde edilmiÅŸtir. Buna göre yumurta toplanması günü 3-5 günlük perhiz olan eÅŸ taze meni(semen) örneÄŸi verir. Perhiz süresi takip dönemi sırasında hatırlatılır.

Ciddi erkek faktörlü tedavi alan çiftlerde sperm örneÄŸi TESTÄ°S veya EKLERÄ°NDEN elde edilir. (TESA, MÄ°KRO-TESE, PESA, MESA) Ä°ÅŸlem için kullanılan örnekler dışında kalan materyal yasal süre zarfında saklanmaktadır.

Daha önceki incelemelerde menide ‘hareketli’ sperm bulunamamış hastalarda da TESE iÅŸlemi gerekebilir. Amaç daha kaliteli hareketli-canlı sperm örneÄŸi elde etmektir. LABORATUVAR AÅžAMASI

Yumurtalar elde edildikten sonra 3-4 saat özel hazırlanmış inkübatör adı verilen cihazlarda bekletilir. Bunu takiben etraflarındaki destek hücre yığınından (Cumulus ooforus-granüloza hücreleri) arındırma iÅŸlemi yapılır. Mikroskop altında yapılan inceleme sonrası olgun olup olmadığı belirlenir. Sperm sayısı 15 milyon ve üzeri, hareketliliÄŸi yeterli (% 40 ve üzeri), morfolojisi normal olan hastalarda klasik yöntem denilen her bir yumurta hücresinin etrafına 100 bin sperm olacak ÅŸekilde yapılan konvansiyonel yöntem uygulanabilir. Dünya genelindeki iyi klinikler uygun olan hastalarının % 25 ine bu yöntemi uygulamaktadırlar. Mikroenjeksiyonda ise her bir yumurta hücresine 1 sperm enjekte edilir. Bu yöntem genel olarak yumurta rezervi azalmış, az sayıda yumurta elde edilen, sperm sayısı az olan veya cerrahi yöntem ile sperm elde edilen hasta gruplarında uygulanmakla beraber diÄŸer hasta gruplarında da uygulanabilmektedir. Mikroenjeksiyon yönteminde döllenme oranı %70-80 civarındadır.

Döllenmenin gerçekleÅŸip gerçekleÅŸmediÄŸi genellikle döllenme iÅŸleminden 16-17 saat sonra kontrol edilir (bir sonraki günün sabahı). Döllenme olmuÅŸ ise bölünme kontrolleri yapılır (KLÄ°VAJ DÖNEMÄ°). Video takibindeki embriyolarda ise bu süreçler tamamen inkübatör içi otomatik olarak yapılmaktadır. Anne rahmine dönünceye kadar döllenmiÅŸ yumurtalar(embriyolar) anne rahmini taklit eden özel sıvılarda ve özel ortamlarda (inkübatör=ısısı ve gaz özelliÄŸi ayarlanmış cihazlar) bekletilir.

EMBRÄ°YO TRANSFERÄ°

Taze embriyo transferinde genellikle 2-3. gün embriyo transferi yapılır. Uygun olan hastalarda (çok sayıda kaliteli embriyo varsa) 5. gün (blast) transferi de yapılabilir. Transfer iÅŸlemi aÄŸrısız olup özel bir durum yoksa idrara sıkışık ve anestezisiz olarak uygulanır. Muayeneden farksızdır. Özel bir katatere yüklenen embriyolar, ultrason eÅŸliÄŸinde rahime nakledilir. Yumurta toplama iÅŸlemi günü baÅŸlanan progesteron ve türevi ilaçlar gebelik testine kadar kullanılmalıdır.

Ünitemizde seçilmiÅŸ olgularda, ileri yaÅŸ grubunda 3. ve 5. gün transferi bir arada da (ardışık transfer de) yapılabilmektedir.

EMBRÄ°YO DONDURMA

Ä°ÅŸlem sonrası kaliteli embriyolarınız var ise günlerine göre 3 veya 5. gün dondurularak saklanır. Bu yöntem ileriki denemeler için maliyeti azaltmakta ve sonuçta gebelik ÅŸansınızı arttırmaktadır. Ayrıca embriyo dondurma, beklenmedik endometrium problemleri, enfeksiyon, alerji, endometrium içi sıvı, PGD için embriyo biriktirme amacıyla da kullanılır. Embriyolarınız yasalarda belirtildiÄŸi üzere 5 yıl süreyle saklanabilmektedir. Son zamanlarda dondurulmuÅŸ ve çözülmüÅŸ embriyo transfer baÅŸarısı taze sikluslara göre daha fazla olduÄŸu için ve ayrıca dış gebelik riski ise daha az olduÄŸu için zaman problemi olmayan olgularda embriyo dondurma tercih sebebi haline gelmiÅŸtir.

GEBELÄ°K TESTÄ°

Yumurta toplama iÅŸlemini takiben 12 gün sonra kanda gebelik testi (b-HCG) yapılır. Pozitif çıkan hastalarda gebeliÄŸin gidiÅŸinin saÄŸlıklı olup olmadığının takibi için 2 gün sonra yeniden test yapılır. Düzenli artış izlenen hastalar son testten 10-12 gün sonra ultrason kontrolüne çaÄŸrılır. GebeliÄŸin ilk 3 ayı ilaçlara belirtildiÄŸi düzende devam edilir.

Ä°zmirde Tüp Bebek

 

 

  • Gönderiyi PaylaÅŸ