irenbe-ümitinceboz-02
Kanserli Kadınlarda Fertilitenin Korunması

KANSER TANILI KADINLARDA ÜREME SAÄžLIÄžININ KORUNMASI

Üreme çağı ve öncesinde, bir diÄŸer deyiÅŸle 45 yaÅŸ altı kadınlarda kanserlerin görülmesindeki artışın hepimiz farkındayız. Bunda çevresel faktörler elbette önemli yer tutuyor. Ancak tanı konulmasından sonraki süreçte psikolojik ve bedensel deÄŸiÅŸiklikler, özellikle sadece kanser tedavisine odaklanılması, bu “genç hanımlarda” üreme ile ilgili beklentilerin ihmal edilmesine ve kanser tedavisi sonrası bunun piÅŸmanlığının yaÅŸanmasına yol açabiliyor.

Bu yazıda kanser tanısı almış kadınlarda da “üremenin korunması” konusunun ihmal edilmemesine dikkat çekmek ve bu konuda neler yapılabileceÄŸini soru cevaplar ÅŸeklinde sunmak istiyorum. Åžu notu da yazıma baÅŸlamadan önce düÅŸmek isterim; kadın-doÄŸum hekimi olarak kadınları burada ele almakla birlikte üreme potansiyelinin korunması herkes için önemlidir. Kanser tanısı alan kiÅŸilerde takım çalışması ÅŸarttır; yani kanser ile ilgilenen hekimler (onkologlar), çocuklarına bu hastalığın geçip geçmemesi açısından genetik danışmanlar, üremenin korunması açısından ilgili hekimler (kadın-doÄŸum hekimleri, ürologlar), karar verme aÅŸamasında ruh saÄŸlığı ile ilgili kiÅŸiler danışmanlar (psikologlar) hastalara uyum içinde yardımcı olurlar.

 

Kanser tanısı alan kiÅŸilerde yumurtalıkların çalışması nasıl etkilenir?

Uygulanması gerekli olan tedaviler üreme saÄŸlığımızı etkiler. Bunlar temelde ameliyat, kemoterapi (kansere yönelik ilaç tedavisi), radyoterapi (ışın tedavisi) ÅŸeklinde özetlenebilir.

Ameliyat; Temelde kanser tedavisi için uygulanacak ameliyat yumurtalıkların alınmasını gerektiriyorsa, elbette üreme saÄŸlığı bozulacaktır.

Kemoterapi (kansere yönelik ilaç tedavisi);

Kemoterapi ilaçları, yumurtalıklarda hücre çoÄŸalmasında ve eÅŸey hücrelerinin minik yapılarında (DNA kırıkları ile) olumsuz etki gösterirler. Ayrıca yumurtalıklardaki kan damarlarında deÄŸiÅŸiklikler (stromal fibrosis) yaparak da yumurtalıkları etkilerler.

Bu ilaçların etkisi yumurtalıklara hiç etki olmamasından yumurtalıkların tamamen çalışmasının durmasına dek deÄŸiÅŸir. Bu kadar farklı etkilerin görülmesi 4 önemli faktöre baÄŸlıdır: kadının yaşı, yumurtalıklarında yumurta miktarı (yumurta rezervi), verilecek olan ilacın ne olduÄŸu, ilacın dozu.

Özellikle ilk adet kanamasını henüz görmemiÅŸ kız çocuklarında yumurtalıklar ilaçlara karşı korunaklıdır. Yaşın ilerlemesi ve yumurta rezervinin azlığı ne kadar fazla ise kemoterapi ilaçlarının etkisi o kadar fazla olur.

Kemoterapi ilaçlarından en çok olumsuz etkileyenler alkilleyici ajanlar ve platinium bileÅŸikleridir. Ancak bu ilaçlar kanser tedavisi için kullanılması gerekirse elbette kullanılacaktır.

 

Radyoterapi (ışın tedavisi);

Yumurtalar ışınlara duyarlıdır. YaÅŸ, ışın dozu ve ışın süresi ışının yumurtalıklara olan etkisini belirleyen faktörlerdir.

YaÅŸ ilerledikçe yumurtalık çalışmasını sonlandıran ışın dozu azalmaktadır. Yani, örneÄŸin 10 yaşında bir kızda 18.4 cGy (centigray) ışın dozu yumurtalık çalışmasını sonlandırırken, 40 yaÅŸ üzerinde 6cGy doz yumurtalık çalışmasını sonlandırabilmektedir.

 

Yumurtalıklarımızın çalışması kemoterapi sonrası normale dönebilir mi?

Kısa cevap evet. Ancak bu bazı koÅŸullara baÄŸlıdır. Yukarıda belirtildiÄŸi üzere bunu belirleyen yaÅŸ, yumurta rezervi (ne kadar yumurtamızın olduÄŸu), kullanılan kemoterapi ilaçları ve dozudur. 40 yaşın üstündeki kadınlarda bu ihtimal %10larda iken, 40 yaşın altındaki kadınlarda bu %25-50 civarında olabilmektedir.

 

Tanı aldıktan sonra üreme saÄŸlığımı –doÄŸurganlığımı korumak- için ne yapabilirim?

Üreme saÄŸlığımızı korumak için yapılabilecekler ÅŸu ÅŸekilde sıralanabilir,

Karın bölgesini ilgilendirebilecek ışın tedavisi öncesi ameliyatla yumurtalıkların karın içinde yan taraflara (ışın sahasının dışına) doÄŸru çekilmesi

Yumurtalık dokusu dondurulması

Yumurta/embriyo dondurulması

 

Günümüzde en sık baÅŸvurulan metot yumurta veya embriyo dondurulmasıdır. Yumurta dondurulması, kanser tanısı almış hastalarda uygulanabilirken, embriyo (sperm ile döllenmiÅŸ yumurta) dondurulması sadece evli çiftlere uygulanabilmektedir.

 

Yumurta veya –evli olanlarda- embriyo dondurma nasıl uygulanıyor?

Kısaca tüp bebekte uygulanan ÅŸekilde. Bunu ÅŸöyle açıklamak olası; normalde her ay yumurtalıklarımızda yumurtlanacak olan yumurta dahil bir grup yumurta hücresini içeren yumurta keseciÄŸi (follikül) belirir. Tedavide bunların tümünü geliÅŸtirmek amacıyla genellikle hap ve iÄŸneler (karından cilt altına uygulanan) verilerek yumurtaları içeren kesecikler (ve içindeki yumurtalar) geliÅŸtirilmeye çalışılır. Özellikle bazı kanser olgularında (örneÄŸin meme kanserli olgularda) klasik tüp bebek tedavisinden biraz daha farklı (östrojen karşıtı hapın kullanıldığı) ilaçlar tercih edilmektedir. Bu hap+iÄŸne tedavisi yaklaşık 10-12 gün sürmektedir. Yumurta kesecikleri (folliküller) belli bir büyüklüÄŸe ulaÅŸtıklarında tetikleme iÄŸnesi verilip belli bir saat sonra yumurtalar ultrason eÅŸliÄŸinde vajinal veya karından toplanır. EÄŸer sadece yumurta dondurulacak ise, olgunluklarına göre deÄŸerlendirilip uygun bulunanlar -196 0C’de dondurulur. EÄŸer evli kiÅŸiler embriyo donduracak ise klasik tüp bebek yöntemi ÅŸeklinde eÅŸten alınan sperm hazırlığı sonrası toplanan yumurtaların döllenmesi saÄŸlanır. Ertesi gün (16-18 saat sonra) döllenme kontrolü ve takipler sonrasında embriyonun 3. veya 5. günü -196 0C’de dondurulur.

 

Yumurta veya embriyo dondurmak için adet kanamasının baÅŸlangıcını beklemek ÅŸart mı, bu durumda kanser tedavisine baÅŸlamak için zaman kaybedilmez mi?

Adet kanamasının baÅŸlangıcını beklemek ÅŸart deÄŸil! Tüm dünyada uygulandığı üzere ülkemizde de herhangi adet gününde –eÄŸer yumurtalıkların deÄŸerlendirilmesinde belirgin bir anormallik yok ise- yumurta veya embriyo dondurmak için tedavide kullanılan ilaçlara baÅŸlanabilir. Eskiden geliÅŸtirilebilecek yumurta taslaklarının sadece adetin erken döneminde olduÄŸu düÅŸünülmesine karşın güncel veriler adet döngüsünün herhangi bir döneminde bu yumurta öbeklerinin olabildiÄŸi ve geliÅŸtirilebildiÄŸini bizlere göstermiÅŸtir. Adet döngüsünün herhangi bir zamanında bu tedaviye baÅŸlanmasına “random start” (rastgele baÅŸlangıç) adı verilmektedir.

 

Meme kanseri veya diÄŸer kanserlerde yumurta/embriyo dondurmak için kullanılan ilaçlar kanserin ilerlemesine neden olur mu?

Kısa cevap hayır. Bu güne dek yapılan çalışmaların sonuçları güven vericidir. yukarıda detaylı açıklanan kısa süreli tedavide kanserin ilerlemesi gösterilmemiÅŸtir.

Kemoterapi veya radyoterapiden sonra ne zaman gebelik düÅŸünebilirim?

 

Kanser tedavisinden sonraki gebelikte çocuÄŸum saÄŸlıklı olur mu?

Kemoterapiden 6 ay geçtikten sonra olan gebelik ve yumurta toplama iÅŸlemlerinin güvenliÄŸi olduÄŸu bilinmektedir. Bu süre sonrasında olan gebelikler doÄŸumsal veya genetik anormallikler, düÅŸük gibi durumların risklerinde artış görülmemektedir.

 

Kadın olarak doÄŸurganlık potansiyelinin korunması ya da genel anlamda kadının üreme hormonlarının korunması aldığı tanı ne olursa olsun bizim önemsememiz gereken konulardan biridir. Bunun için tanı ile birlikte kadın hastalıkları hekimlerine danışılmasının gerekliliÄŸi nettir.

 

Hepimize saÄŸlıklı dolu günler dileÄŸi ile…

Prof. Dr. Ümit İnceboz

  • Gönderiyi PaylaÅŸ