Kadın cinsel sağlığında bu kısımda “sessiz çığlık” şeklinde olan, dile getirilmediği halde kadının kendisini ve partneri ile olan ilişkisini etkileyen vajinismus ’dan bahsedilecektir.
Vaginismus nedir ne değildir?
Vajendeki ve çevresindeki kasların istemsizce kasılmasına bağlı olarak cinsel ilişkinin imkânsız hale gelmesidir. Bu durum jinekolojik muayeneyi veya tampon kullanımını da imkansız kılan bir sorun olarak karşımıza çıkar.
Vaginismus ne kadar sıktır?
Bu sorunun tam cevabı maalesef bilinmiyor. Ancak vaginismuslu olan olguların bir konuyu çok iyi bilmeleri gerek “bu sorunu yaşayan tek siz değilsiniz!”
Vaginismusta hangi yakınmalar ve belirtiler olur?
Vaginismusla ilgili en önemli yakınma cinsel ilişkiye girememedir. Çoğunlukla bir yakınma olarak dile getirilmek istenmez, çünkü toplumun evlilikten beklentisi “kadının görevi (!)” yerine getirilmemiş gibi hissedilmesi kadını yaralar.
Cinsel ilişkiye girememe çeşitli derecelerde ortaya çıkabilir. Bazen her hangi bir şekilde penisin vulvaya dokunması ile ortaya çıkan kasılma bazen penisin vajene hafif girmesi durumunda ortaya çıkabilir. Çoğunlukla “penisin vajene gireceği yerde bir duvar, bir darlık var” gibi tanımlanır. Kasılma beraberinde alt tarafta ağrı hissedilmesine de neden olur.
Bazen vaginismus olguları vajene penisin izin vermedikleri halde vajen girişine dokunulmasına alışabilirler ve böylelikle “padding” de denilen sürtünme yoluyla cinsel gereksinimleri olan orgazmı karşılamaya çalışırlar. Çiftler bir süre sonra “böyle yaşama alışırlar”. Hatta çok uzun süre sonra erkekte sertleşme sorunları ortaya çıkabilir.
Vaginismus kimlerde görülür, kaç tipi vardır?
Vaginismus cinsel deneyim yaşayabilecek durumda olan herkeste görülebilir. Vaginismus genel olarak 2 tipe ayrılır:
- Primer (=birincil) (Altta yatan organik bir neden yok ise)
- Sekonder (=ikincil) (altta yatan organik bir neden varsa, örneğin menopoz sonrasında hormon çekilmesine bağlı kuruluk ve daralma)
Vaginismus tedavisinde ne YAPMAMALI?
Vaginismuslu olan kişilere –maalesef- bu durumun “kafada bittiği” biraz “rahatlamak için alkol” veya “sakinleştirici” ilaç alması gerektiği, “hep kafasını taktığı için” böyle olduğu söylenmemelidir. Bu tür yaklaşım kişinin kendine olan güvenini daha da azalır ve “görevini yapamamış” olduğu suçlamasını hissettirir. Anestezi altında (uyutularak) ilişki ile sorunun çözülebileceği, “daima kızlık zarının açılması ile hiçbir sorunun kalmayacağı” gibi yanlış yönlendirmeler yapılabilmektedir. Lütfen, bunlara itibar edilmemelidir.
Vaginismus tedavisi nasıl yapılır?
Vaginismus tedavisinde önemli hususlar şöyle sıralanabilir;
- Kadın eşi (partneri) ile birlikte tedaviye gelmelidir.
- Mutlaka uzman kişiler tarafından psikolojik açıdan değerlendirilmeli ve tedavinin bu kısmı ihmal edilmemelidir, aksine önemsenmelidir.
- Muayenede kendi bilgisi dışında muayene vb yapılmayacağını bilmelidir.
- Tedavide, egzersizler ile kişinin alt taraftaki kaslarını kontrol edebilmeleri sağlanmaktadır. Tedavi süresi kişiden kişiye değişebilmektedir.
- Tedavi süresince cinsel hiçbir şekilde ilişki olmamasına (sürtünme ile orgazm dahil) önem verilmelidir.
Vaginismus tedavi edilebilen bir durumdur, mevcudiyeti halinde “görmezlikten gelinmemelidir”.
Sağlıklı mutlu günler dileği ile…
Prof. Dr. Ümit İNCEBOZ / Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı / İRENBE
- Gönderiyi Paylaş