pexels-photo-958169
İnfertilite ve Tüp Bebek NEDİR?

Doğal süreçte her ay üretilen 1 veya 2 yumurta düzenli adet gören kadının adet döneminin ortası günlerinde karın boşluğuna bırakılır.

Tüp (Tuba uterine) denilen organ tarafından alınan yumurta, vajinadan gelen sperm ile tüpte buluşur ve döllenme tüp içerisinde gerçekleşir. 4-5 gün burada bekleyen ve rahme doğru yönlendirilen döllenmiş yumurta 5-6. gün civarında rahime ulaşır ve yerleşir. Böylece gebelik süreci başlar. Bu süreci etkileyen bir veya daha fazla sebep infertilite durumuna sebep olur.

İnfertilite 1 yıl süreyle korunmasız, düzenli cinsel birlikteliğe rağmen gebeliğin elde edilememesi olarak tanımlanmaktadır. Çiftlerin yaklaşık %15’i yani her 6 çiftten 1’i üreme çağlarının herhangi bir döneminde bu sorunu yaşamaktadır. Sorun bazında kadına veya erkeğe ait oranlar %40 gibi eşit görünmektedir. %10-15 çiftte ise belirgin bir problem saptanamamaktadır (idiopatik= açıklanamayan infertilite) İnfertilitede de, diğer sağlık sorunlarında olduğu gibi asıl amaç nedenin öncelikle ortaya konmasıdır. Bu nedenle çiftler, hem kadın hem de erkek için yapılacak bazı tetkikler ile araştırılır.

Bu tetkikler;

● Kan testleri (hormon analizleri; serolojik testler vb.)

● Adet döneminde yapılan jinekolojik ve ultrasonografik muayene.

● Rahim filmi (HSG=Histerosalpingografi)

● Semen analizi (spermiogram) (yıkamalı veya yıkamasız değerlendirme, morfolojik=görüntüsel değerlendirme)

● Gereken durumlarda Laparoskopi / Histeroskopi.

Bu tanı yöntemlerine göre kişi ve eşinin bireysel durumları da göz önüne alınarak nasıl bir yaklaşım izleneceği, yardımcı üreme teknikleri kullanılıp kullanılmayacağı belirlenir.

Tüp Bebek yani İN VİTRO FERTİLİZASYON her iki eşey hücresinin yani hem yumurtanın hem de spermin vücut dışına alınarak laboratuvar ortamında tüp içerisine döllenmesidir. KONVANSİYONEL YÖNTEM yani klasik tüp bebek tedavisinde yumurta hücresi laboratuvar ortamında belirli sayıda sperm ilave edilerek döllenmeye bırakılırken MİKROENJEKSİYON tedavisinde ise her bir yumurta hücresi ile tek bir sperm hücresi mikroskop altında enjekte edilmek suretiyle döllenir.

Doğal süreçte sperm ve yumurtanın bir araya gelmesini etkileyen birçok sebep tüp bebek uygulamasını gerektirmektedir.

Tüp bebek tedavisinin gerekli olduğu durumlar;

1-Kadına ait sebepler:

● Tüplerin tıkalı olması

● Yumurtlama problemleri (polikistik over, hipogonadotropik hipogonadizm)

● Azalmış yumurtalık (over) rezervi ve ileri yaş

● Endometriozis (çikolata kisti)

2-Erkeğe ait sebepler:

● Sperm sayı, yapı ve hareketliliğindeki problemler

● Erektil disfonksiyon (sertleşme problemleri)

● Genital organlara ait anatomik problemler (hipospadias, vas deferens-meni kanalı yokluğu veya tıkanıklığı vs)

●Hipogonadotropik hipogonadizm (beyinden gelen uyarıcı hormonların olmaması)

3- Açıklanamayan (idiopatik) infertilite

4- Tekrarlayan gebelik kayıpları olan ve genetik problem saptanan hastalarda sağlıklı embriyoyu belirlemek amacıyla Tüp Bebek Tedavisi uygulanır.

5- Anne veya babada, kalıtsal hastalık mevcudiyetinde sağlıklı embriyo ve sağlıklı gebelik elde etmek amacıyla, Tüp Bebek Tedavisi uygulanır.

6- Genetik analiz işlemi (PGD) 3.-5. gün embriyolara yapılan biyopsi işlemi sonrası, genetik laboratuvarlarında yapılan sağlıklı embriyoların tespiti ve sonrası (1-2 gün) sağlıklı embriyonun transfer edilmesi şeklinde yapılmaktadır.

 

  • Gönderiyi Paylaş