pexels-photo-1036620
Giderek yaygınlaşan bir sorun : GENİTAL SİĞİLLER

Bu yazıda, özellikle genç kuÅŸakta giderek yaygınlaÅŸan ve önemli bir saÄŸlık problemi haline dönüÅŸen genital siÄŸiller ile ilgili en çok merak edilen konuları güncel bilgilerin ışığında, sizler için soru ve cevap ÅŸeklinde derlemek amaçlanmıştır.

Genital siÄŸil nedir?

Genital siÄŸiller, HPV virüsünün neden olduÄŸu, nemli genital bölgelerde yani kadında en sık vajen giriÅŸi, vajen ve anüs çevresi ile daha az rahim aÄŸzında, erkeklerde ise penis ucunda, skrotumda (torbalarda), anüs çevresinde, aÄŸrısız, et renginde deriden kabarık toplu iÄŸne ucu gibi tek veya bir araya geldiÄŸinde karnabahar görüntüsü verebilen lezyonlardır. Pek çok kiÅŸide görülmesi çok zor lezyonlar halinde de bulunabilmektedir. Bazen kanama görülebilmektedir.

Genital siÄŸiller neden önemli halk saÄŸlığı problemidir?

En sık bulaÅŸ yolu cinsel iliÅŸki olan genital siÄŸil etmeni HPV’nin, cinsel aktif kiÅŸilerin yaklaşık yarısında geliÅŸecek kadar yaygın hale geleceÄŸi düÅŸünülmektedir. Lezyonlar yani siÄŸiller kadınlarda, erkeklere göre, daha sık görülmektedir.

HPV (Human Papillom Virus)’un özellikleri nelerdir?

HPV, 100’den fazla tipi olan bir virüstür. ÇoÄŸu HPV zararsız olmakla birlikte yaklaşık 40 kadar HPV tipi genital bölgede enfeksiyona yol açar. Yurt dışı kaynaklar kadınların ve erkeklerin %80 kadarının bir ÅŸekilde yaÅŸamlarında HPV ile enfekte olduÄŸunu belirtmektedir. HPV tipleri arsında özellikle genital siÄŸilden sorunmlu olan tipler 6. ve 1. tiplerdir. Bazı HPV tipleri ise kanser açısından riskli kabul edilir; 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68. tipler bu grupta yer almaktadır. En riskli tipler 16 ve 18. tiplerdir; bu tip HPV mevcut olan olguların %20sinde 10 yıl içinde rahim aÄŸzı kanseri geliÅŸtiÄŸi bildirilmiÅŸtir. AraÅŸtırmalar rahim aÄŸzı kanserlerinin %70’inden HPV’nin sorumlu olduÄŸunu göstermiÅŸtir.

Genital siğil nasıl bulaşır?

Genital siÄŸillere neden olan HPV deriden deriye temas ile en sık enfekte eÅŸ ile vajinal, oral veya anal seks ile daha nadiren farklı yollardan bulaÅŸabilir. DiÄŸer bir deyiÅŸle en büyük bulaÅŸ yolu cinsel temas olmakla birlikte cinsel temas olmadan da bulaÅŸabilir.

Prezervatif tam olarak genital siÄŸilden korur mu?

Prezervatifler büyük oranda genital siÄŸil geçiÅŸini engellese de tam olarak önleyemezler. Prezervatifin kaplayamadığı genital bölge derisinden bulaÅŸ söz konusu olabilmektedir.

Genital siğil tanısı nasıl konur?

Ufak toplu iÄŸne başı gibi birbirinden ayrı veya bir araya gelmiÅŸ ÅŸekildeki lezyonlar ÅŸüphe uyandırır. Ancak tanı hekim muayenesi lezyonların gözlenmesi ile konur. Åžüpheli durumlarda ise alınan biyopsinin patolojik incelemesi ile tanı konulabilir.

Genital siğil tedavisi nasıl yapılır?

Genital siÄŸiller mekanik olarak (yakma, dondurma veya cerrahi olarak çıkarılması) veya kimyasal olarak (kremler, sıvı ilaçlar vb) tedavi edilebilirler. Tedavi yönteminin, kiÅŸideki lezyonun büyüklüÄŸüne göre hekim tarafından belirlenmesi uygun olacaktır. Lezyonların ortadan kalkması tam bir tedavi ve visutan tam kutulunduÄŸu anlamına gelmez, bir süre sonra genital siÄŸil lezyonları tekrar edebilir.

Genital siÄŸiller ne gibi sorunlara yol açabilir?

Genital siÄŸiller tedavi edilmezlerse çok büyük boyutlara ulaÅŸabilir, üzerinde enfeksiyon geliÅŸebilir. Bu durumda kötü kokulu akıntı ve kanama ÅŸikayeti olabilir.

Genital siğillere karşı aşı nedir, ne zaman ve kimlere yapılmalıdır?

Ülkemizde henüz rutin aşı programında olmamakla ABD’de kızlarda 9-26 yaÅŸ grubunun aşılanması tavsiye edilmektedir. Bazı üÅŸlkelerde ise hem erkekler hem de kızların aşılanması önerilmektedir. Aşı mutlaka 3 doz halinde ve 6 ay içinde yapılmalıdır (0, 2 ve 6. Ayda birer kez olmak üzere).

Gebelikte HPV aşısı yapılır mı?

Bu sorunun cevabı ‘hayır’dır. Ancak, farkında olmadan aşı yapılmış gebelerde yapılan araÅŸtırmalar bebekte anormallik riskinde artış olmadığını göstermektedir. Bu durum aşının canlı aşı olmaması ile de uyumludur.

Aşı kaç yıl korur?

Mevcut aşıların 5 yıl kadar koruyucu olduÄŸu kesin olarak düÅŸünülmektedir. Daha sonrasında ise 26 yaşına dek hatırlatma dozu uygun görülmektedir.

Genital siğil varsa aşı yine de yapılmalı mı?

Ülkemizde mevcut aşılar bivalan (HPV tip 16 ve 18’e karşı) ve kuadrivalan (HPV tip 6,11, 16, 18’e karşı)’dır. EÄŸer bu tiplerin hepsi ile karşılaÅŸmış ise aşı uygun deÄŸildir. Yakında ülkemizde de HPV’nin 9 tipine karşı aşı geleceÄŸi düÅŸünülmektedir.

HPV aşısı olunmuÅŸsa hiç kontrole gerek yok mu?

HPV aşısı tam olarak rahim ağzı kanserlerinden korumaz. Mutlaka normal smear (yayma) takiplerine devam edilmelidir.

Genital siÄŸiller gebelikte zarar verir mi?

Genital siÄŸiller gebelikte bağışıklık sistemindeki deÄŸiÅŸmeler nedeniyle büyüyüp çoÄŸalabilir. Bu durumda eÅŸlik eden enfeksiyon olup olmamasına çok dikkat edilmelidir. Genel bilgi olarak genital siÄŸil mevcudiyetinde doığum ÅŸekli sezaryen olmalıdır. Aksi halde bebekte larengeal papillom (gırtlakta kabartılı lezyonlar) olabileceÄŸi bilinmektedir.

Akılda tutulması gereken en önemli husus ÅŸudur: Genital siÄŸiller veya genel olarak HPV çekinilecek veya utanılacak bir durum asla deÄŸildir, varlığında hekim kontrolü ve gerekli tedavi ÅŸeklinin belirlenip düzenli izlemlerin yapılması ÅŸarttır.

Hepiniz sağlık ve mutlulukla kalın...

Prof. Dr. Ümit Ä°NCEBOZ / Kadın Hast. Ve DoÄŸum Uzmanı / Ä°RENBE

 

 

  • Gönderiyi PaylaÅŸ