cinsiyettahmin
Gebelikte Sık Karşılaşılan Problemler

Bulantı ve Kusma

Gebelikte en sık karşılaşılan problem bulantı ve kusmadır. GebeliÄŸin erken dönemindeki bulantı ve kusmalarda; plasentadan salgılanan hormonlar, B6 vitamini eksikliÄŸi, gebeliÄŸe baÄŸlı mide-barsak sistemindeki deÄŸiÅŸiklikler, tiroid bezinin normalden çok çalışması gibi pek çok neden suçlanmıştır. Gebelikte mide ve bağırsaklar, gebelik hormonlarının etkisi ile daha yavaÅŸ boÅŸalır. Buna baÄŸlı hazımsızlık, ÅŸiÅŸkinlik ve gaz ÅŸikayetleri olabilir.

Bulantı ve kusmalar sabahları daha sık olmakla birlikte, günün her saatinde karşınıza çıkabilir. Genelde ilk gebeliklerde, genç kadınlarda ve ikiz gebeliklerde daha ÅŸiddetlidir. Bulantılar, çoÄŸunlukla 6-7. gebelik haftasında baÅŸlar ve 12. gebelik haftasında azalır.

Gün içinde daha sık ve küçük öÄŸünler ÅŸeklinde yemeniz bulantılarınızı azaltır. Yemekler sırasında az sıvı almak da iyileÅŸmeye yardımcı olur. Beslenme diyeti olarak katı, kuru, yaÄŸsız ve tuzlu gıdalara yönelin. HoÅŸ olmayan koku ve yiyeceklerden kaçının. Özellikle mutfak kokularından ve ağır parfümlerden uzak durun.

Sık Ä°drara Çıkma

Gebelikte böbreklerin fonksiyonlarındaki deÄŸiÅŸimler ve rahim büyümesi sık idrara çıkma ihtiyacı hissettirir. Hatta hapşırırken, öksürürken ve gülerken idrar kaçırabilirsiniz. Bunun nedeni, büyüyen rahmin idrar torbasına yaptığı baskıdır. Tüm gebelik süresince sıvı alımını azaltmanız kesinlikle önerilmez. Çünkü bol su içmenin gebelik üzerine pek çok olumlu etkisi vardır. Ä°htiyaç hissettiÄŸiniz her an idrarınızı yapın. Ä°drarınızı tutmak, idrar torbanızın tam olarak boÅŸalamamasına sonucunda idrar yolları enfeksiyonuna yol açabilir. Sık idrara çıkma (pollaküri) ile birlikte idrar yaparken yanma ve sızlama (disüri) ile birlikte kasık aÄŸrısı ÅŸikayetiniz de varsa bu durum “idrar yolu enfeksiyonu” na baÄŸlı olabilir, hekiminize danışınız.

GöÄŸüslerde Hassasiyet

Östrojen, prolaktin ve progesteron adı verilen hormonlarının salgılanmasının artması gebe kadının göÄŸüslerindeki deÄŸiÅŸikliklerin temel nedenidir. Bu durumda göÄŸüslerin uyarılmaması için yatarken sıkı iç çamaşırı giyilmemesi ve meme uçlarına temastan kaçınılması bu tür ÅŸikayetleri bir ölçüde azaltacaktır.

Kilo Alımı

Hamilelikte genel olarak önerilen kilo alımı ortalama 12-15 kilodur. Bu miktar annenin gebelik öncesi kilosuna göre deÄŸiÅŸebilir. HamileliÄŸe fazla kilo ile baÅŸladıysanız 7-8 kilo almanız önerilir. EÄŸer ikiz bebek bekliyorsanız, 17-22 kilo ağırlık kazanımı normaldir. Ä°deal kilo alımı miktarını ortalama 12 kg kabul dersek, bunun 4 kilosu hamileliÄŸin ilk yarısında (ilk 20 haftada), kalan 8 kilosu da gebeliÄŸin ikinci yarısında olmalıdır. Ä°lk üç ayda kilonuz genellikle sabit kalır. Hatta bulantı ve kusmaların çok olduÄŸu durumlarda bir miktar kilo kaybı bile görülebilir. Bu durumda telaÅŸa kapılmaya gerek yoktur. Bulantılar bittiÄŸinde kilo almaya baÅŸlanır. Bu dönemde bebeÄŸin yetersiz besleneceÄŸi endiÅŸesine kapılmayınız.

Karın Ve Kasık Ağrısı
 

Ä°lk gebe kaldığınızda kasıklarınızda, kalça ve belinizde adet görecekmiÅŸ gibi aÄŸrı hissi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Rahim büyürken onu tutan baÄŸ dokuları da gerilir. AÄŸrının sebebi de bu gerilmedir. Kadın rahmi, vücudumuzda kendi büyüklüÄŸünün üstüne bu kadar fazlasına çıkıp doÄŸumdan sonra tekrar eski haline dönebilen tek organdır. Bu dönemde görülen aÄŸrı ve yanmaların esas nedeni rahim ağırlığı ve geniÅŸliÄŸindeki artış ile gebelik hormonlarıdır.

Kasıklardaki bu ağrı hissi rahatsızlık verici olsa da, endişelenmenize gerek yoktur. Ağrılarınız yoğun bir adet sancısından fazla şiddetteyse doktorunuza başvurunuz.

Bel ve Sırt Ağrısı


Gebelik sırasında kalça bölgenizdeki kemiklerin arasındaki eklemler yumuÅŸayıp gevÅŸerler. Bunlar doÄŸum sırasında bebeÄŸin bu bölgeden geçebilmesi için bir hazırlıktır. Bu dönemde, rahminizin ağırlığı artar ve ağırlık merkezinin yeri deÄŸiÅŸir. Bunun sonucu olarak zamanla ve belki hiç farkında olmadan, vücut ÅŸekliniz ve yürüme ÅŸekliniz deÄŸiÅŸir. Ağırlık merkezindeki deÄŸiÅŸiklikler sırt aÄŸrılarına neden olur. Åžikayetlerinizi en aza indirmek için kendinizi fazla zorlamayın, ağır yük kaldırmaktan kaçının ve aÄŸrılarınızın arttığı durumlarda uzanarak dinlenin. Ayrıca bel ve sırt saÄŸlığını olumsuz etkileyen topuklu ayakkabı giymekten kaçının. Her zaman için düz ve mümkünse ortopedik tabanlı ayakkabıları tercih edin. Karın bölgenizdeki kasları çalıştırmak için yapılan egzersizler bel ve sırt aÄŸrısının azalmasına yardımcı olacaktır.

Bacaklarda Kramplar

Bacaklardaki kramplar genelde 3. Aydan sonra sık görülür. Özellikle geceleri oluÅŸur ve hatta bazen uykudan uyandıracak kadar ÅŸiddetlidir. Bacak kramplarının kesin nedeni belli olmamakla beraber kalsiyum ve magnezyum azlığı genel olarak suçlanmaktadır. Bacak krampları sizi çok rahatsız ederse, öncelikle kalça kaslarınızı gerici egzersizler yapın. Uzun süre oturmaktan veya uzun süre yürümekten kaçının. O bölgeye masaj ve sıcak uygulamalar rahatlatıcı olabilir. Kramp ÅŸiakayetleri olan hastalara kalsiyum, magnezyum veya B6 vitaminleri reçete edilebilmektedir.

Mide Yanması

Mide yanmasının en sık sebebi, “reflü” olarak bilinen mide içeriÄŸinin yemek borusuna doÄŸru geri kaçmasıdır. Bunun sonucunda mide asitleri yemek borusunu tahriÅŸ eder. Gebelikte reflü’nün normalden daha sık olarak karşımıza çıkmasının bir kaç ayrı nedeni vardır. En önemli neden büyüyen rahmin mideyi yukarıya itmesidir. DiÄŸer bir neden, sindirim sisteminin çalışması hormonların (özellikle progesteron hormonu) etkisi altında yavaÅŸlaması sonucunda yemek borusunda dalga ÅŸeklinde hareketlerle ilerleyen yiyeceklerin gidiÅŸi gebelik sırasında yavaÅŸlamaktadır. Midenizin boÅŸalması gecikmekte ve yiyecekler sindirim sisteminden daha yavaÅŸ boÅŸalmaktadır. Bunun sonucunda hazımsızlık, ÅŸiÅŸkinlik ve bulantı hissi gibi ÅŸikayetler de görülebilecektir.

Bulantı ve kusmayı önlemek için, az az ve sık sık beslenin. Fazla asitli gıdalar ile aşırı baharatlı ve yaÄŸlı gıdalardan uzak durun. Fazla miktarda çay, kahve ve çikolata tüketmeyiniz.

Kızartma türü gıdalar yerine haÅŸlama türü tencere yemeklerini tercih edin. Soda içmeniz bazen ÅŸikayetlerinizi azaltabilir. Ayrıca mide yanmanızı artıran ani öne eÄŸilmeler gibi hareket ve pozisyonlardan kaçının. Hatta geceleri yatarken başınızın altına bir yastık daha koyup başınızı biraz daha yükseltebilirsiniz.

Kabızlık

Kabızlık, gebelikte görülen sık görülen bir problem olup en sık nedeni sindirim sisteminin genel olarak yavaÅŸlaması ve büyüyen rahmin bağırsakların son kısmına yaptığı baskıdır.
Ayrıca kabızlık gebeliÄŸin son dönemlerinde hemoroid (basur) ve anal fissür (makatta çatlama) oluÅŸumunu da artırır. En önemli tedavi ve kabızlıktan korunma yöntemi liften zengin beslenme ve bol sıvı tüketimidir. Ayrıca bağırsakların rahat çalışması için bolca kayısı, erik, incir kompostoları ve doÄŸal meyve suları içebilirsiniz. Sabah kahvaltısından önce aç karınla bir bardak ılık su içiniz. Tüm bunlara ek olarak yaptığınız egzersizi artırmanız da bu probleminizin azalmasına yardımcı olabilir.

Kansızlık = Anemi

Gebelik sırasında kan hacmi yüzde 50 oranında artar ve buna baÄŸlı olarak göreceli bir anemi tablosu ortaya çıkar. Ayrıca bebeÄŸin gebelik sırasında artan ihtiyaçları vücudunuzun demir gereksinimini fazlalaÅŸtırır. Gebelik öncesinde günlük demir ihtiyacınız 15 mg. kadarken gebelikte bunun 2 katına gerek vardır. Gebe kadınlarda anemi (kansızlık); yorgunluk, güçsüzlük, çarpıntı, üÅŸüme, nefes darlığı, baÅŸ dönmesi ve vücut direncinin azalması gibi sıkıntılara yol açabilir.Aneminin tek tedavisi demir almaktır. Günde 60 mg elementer demir alımı önerilmektedir.Bu yüzden gebeliÄŸin 16-18. haftasından itibaren ihtiyacı olan gebeler ilave olarak demir almalıdır. Ayrıca demirden zengin gıdaların tüketilmesinde fayda vardır.

Bacaklarda Ödem

Büyüyen rahmin bacaklardan dönen kan damarları üzerine bası yapması sonucunda gebeliÄŸin özellikle son dönemlerinde görülen ödemler genelde ciddi bir sorun oluÅŸturmaz.Son dönem ödemlerini azaltmak için ise uzun süreli hareketsiz bir ÅŸekilde ayakta kalmamak, tuz tüketiminde aşırıya kaçmamak ve dinlenirken ayakların altına bir yastık konup yükseltilmesi önerilmektedir.

 Op Dr Ä°smail KÜÇÜK / Kadın Hastalıklar ve DoÄŸum Uzmanı / Ä°RENBE

  • Gönderiyi PaylaÅŸ