pexels-photo-259363
Fetal Ekokardiyografi

DoÄŸuÅŸtan kalp hastalıkları (DKH) tüm doÄŸumların % 1’inde görülen ve bebeklerde en sık tespit edilen anomalilerdir. Bu hastalıkların anne karnında tanısı, bazen de tedavileri mümkündür. Ultrasonografik dalgalarla ve özel sistemlerle bebeÄŸin kalbinin deÄŸerlendirilmesine “Fetal Ekokardiyografi” denir. Tanı konulduktan sonra hastalığın seyri, yapılabilecek iÅŸlemler ve tedavi hakkında fikir verilebilir.

Fetal ekokardiyografi, Kime yapılmalıdır?

DoÄŸuÅŸtan kalp anomalileri en sık anomaliler olduklarından ve bu tetkikin anne ve bebeÄŸe hiçbir zararı olmamasından dolayı Avrupa ülkelerinin çoÄŸunda tarama amaçlı her gebeliÄŸe yapılmaktadır. Böylece DKH’lerin hemen hemen tümüne tanı konmaktadır. Bunun dışında alttaki özel durumlarda kesinlikle yapılmalıdır.

  • Anne’ de

Gebelikte geçirilmiÅŸ bulaşıcı hastalık varlığında,

Annenin kronik hastalıklarında (Şeker, Romatizma vb),

Gebelikte ilaç kullanımında, radyasyona maruziyet (röntgen, BT çekimi vb)

Hipertansiyon ya da riskli gebeliklerde

Tarama ve biyokimya testlerinde anormallik varsa

Ölü doÄŸum ya da düÅŸük öyküsü varsa

Ä°leri yaÅŸ gebeliklerinde

  • Bebekte

Kromozom anomalisi ya da ÅŸüphesi varsa

Ultrasonografide kalbe ait yada kalp dışı anomali ÅŸüphesinde

Ritm bozukluÄŸu ÅŸüphesi

Ense kalınlığı testi yüksekse

Bebekte geliÅŸme geriliÄŸi varsa

Kalp ritminde düzensizlik varsa

  • Aile’de

Ailede doğuştan kalp hastalığı varsa

Anne-baba ve kardeÅŸlerde genetik anormallik varsa

  • Kadın Hast. Ve DoÄŸum hekimi önerdiyse

 

Fetal ekokardiyografi, bebeÄŸe zarar verir mi ve iÅŸlem ne kadar sürer?

Ä°ÅŸlen USG’den farklı deÄŸildir ve ses dalgaları ile yapılır. BebeÄŸe hiçbir yan etkisi ve zararı yoktur. Ä°ÅŸlem yaklaşık 20 dk. civarında zaman alır. Ciddi anomali varlığında daha da uzayabilir. Bu sırada anne aynen USG’ de olduÄŸu gibi sırt üstü yatar ve iÅŸlem karından yapılır.

Fetal ekokardiyografi, ne zaman yapılmalıdır?

Bu iÅŸlemin en ideal zamanlaması gebeliÄŸin 19-24. haftasıdır. Ciddi kalp anomalisi ÅŸüphesinde 16. haftalardan itibaren yapılabilir.  24. haftadan sonra bebeklerin kemiklerinin geliÅŸimi nedeniyle iÅŸlem zorlaşır. Aynı zamanda 24. haftadan sonra ağır kalp hastalığı konsa bile bebeÄŸe yapacak bir ÅŸey kalmamıştır. Bu nedenle tetkik 24. haftanın üstüne bekletilmemelidir

Fetal ekokardiyografi ile tüm kalp hastalıkları tanınabilir mi, hata payı varmıdır?

Tecrübeli bir pediatrik kardiyolog tarafından yapılan iÅŸlemde doÄŸruluk oranı %90’ın üstündedir. Özellikle ciddi kalp hastalığı tanıma oranı %100 dür. Ancak çok küçük delikler, birde anne karnında normal olan açıklıklar doÄŸum sonrasında tanınabilir. Bu iÅŸlemde tanınamayan küçük problemler bebeÄŸe de doÄŸum sonrası zarar vermezler. Burada en önemli nokta anne karnında normal olan deliklerin doÄŸum sonrası devamı halinde kalp hastalığı yapmasıdır. Bu iÅŸlemin hata payını biraz artırır. Bu nedenle Fetal EKO yapılan bebeklerde çocuk hekimi gerekli görürse doÄŸum sorası bebekte normal ekokardiyografi yapılmalıdır. Zaten iÅŸlem sonrasında iÅŸlemi yapan kiÅŸi bu konuda bilgi verir.   

Fetal Ekokardiyografi’nin faydası nedir?

DoÄŸuÅŸtan kalp hastalığı önceden bilmenin anneye ve bebeÄŸe sayısız faydası vardır. Ritm bozuklukları gibi bebeÄŸin anne karnında ölümüne neden olabilecek problemleri hamilelikte tedavi etmek mümkündür. Kalpte sorun olan bir bebekle doÄŸum sonrası sürpriz olarak karşılaÅŸmanın anne ve bebek açısından sayısız zararları vardır. Öyle kalp hastalıkları vardır ki tedavide saatler önemlidir ve doÄŸumun anjiyo ve ameliyat ÅŸansı olan bir merkezde yapılması gereklidir. Çocuk kardiyologları bu hastalıkları bildiÄŸinde bütün önlemleri ve ilaçları buna göre hazırlarlar. Bu hızlı süreç bebeÄŸin yaÅŸam ÅŸansını üst düzeylere çıkarır. Çünkü bugün bu hastalıkların çoÄŸunun tedavisi mümkündür. Çok önemli bir diÄŸer nokta ÅŸudur: öyle doÄŸuÅŸtan kalp hastalıkları vardır ki bazılarının tedavileri mümkün deÄŸildir, yada tedavi edilmeye çalışılsalar bile bu çocukların hiçbir zaman normal bir kalpleri olmayabilir ve yaÅŸam kaliteleri çok bozuktur. Ä°ÅŸte bu iÅŸlemin en önemli yararı budur. Bu hamileliÄŸi devam etmenin anlamı olmayabilir, annenin tüm hamilelik sürecini geçirmesine gerek yoktur ve hamilelik sonlandırılabilir. Ä°ÅŸte Fetal EKO aileye ve anneye bu ÅŸansı sunar.

 

Prof. Dr. Ertürk Levent

Pediatrik Kardiyolog

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Kardiyoloji BD, Ä°ZMÄ°R

erturk.levent@ege.edu.tr  

 

Åžekil 1. YaÅŸamla baÄŸdaÅŸmayacak bir kalp hastalığının Fetal EKO ile görüntülenmesi

       

 

  • Gönderiyi PaylaÅŸ