WhatsApp Image 2019-08-23 at 180232
Embriyo Dondurma - Çözme tekniğinde gelişmelerin getirdiği yeni olanaklar

Tüp bebek uygulamalarında canlı gebelik oranları ve eve bebek götürme oranları, bu yöntem uygulanmaya baÅŸladığından beri geçen 30 yıldan fazla süredir, hem umutla bekleyen çiftlerin hem de tedaviyi üstlenen ekiplerin zihnini ve ruhunu en çok meÅŸgul eden konudur.

Tüp bebek ekipleri çocuk isteyen çiftlerle daha ilk karşılaÅŸtıkları günden itibaren, hangi ek yöntemi nasıl uygulasak ta kucaklarına saÄŸlıklı bir bebek versek düÅŸüncesiyle sayısız seçenek düÅŸünerek geçirirler hayatlarını.

Ä°ÅŸte embryo dondurma çözme yöntemleri son yıllardaki geliÅŸmeler sayesinde gebelik olasılığını arttıran en önemli olanaklarımızdan biri haline gelmiÅŸtir.Vitrifikasyon adı verilen hızlı dondurma ve çözme yöntemi, bunu iyi uygulayan laboratuarlar elinde % 10-15 i geçmeyen embryo kaybıyla çok baÅŸarılı gebelik oranlarına ulaÅŸmamızı saÄŸlamıştır.

Taze embryo transferinden sonra kalan embriyoları böyle yüksek bir verimle dondurma ve çözme olanağı, ilk transferde gebelik olmaması halinde tekrar zahmetli ve maliyetli tedavilere gereksinim kalmadan embryo transferi olanağı sunması yanısıra, en az taze embryo transferindeki kadar, yada daha yüksek gebelik olasılığı saÄŸlamaktadır.Böylece bir kez yumurta uyarma tedavisi ve yumurta toplamı iÅŸlemiyle taze transferle birlikte en az iki, bazen üç kez embryo transferi mümkün olmakta ve toplamda % 60-80 oranında gebelik olasılığı saÄŸlanabilmektedir.

Yine bu yöntem sayesinde, yumurta uyarma tedavisi sırasında rahimiçi tabakada (endometrium) yetersiz geliÅŸme görülmesi yada yumurtaların aşırı uyarılması gibi problemlerle karşılaşıldığında, taze transfer rahatlıkla iptal edilip, embriyoların dondurulup, daha sonra bu sorunların yaÅŸanmayacağı bir dönemde gebelik olasılığını da düÅŸürmeden, hatta arttırarak rahimiçine yerleÅŸtirilmesi (transferi) mümkün olmaktadır.

Embryo dondurma ve çözme tekniklerindeki bu yeniliÄŸin tüp bebek uygulamalarımızda yeni seçenekler yarattığı bir diÄŸer problem de yumurta verimi (rezervi) azalmasıdır. Bu tür hastalarımızda maksimum yumurta sayısına ulaÅŸmak için uygulanacak ilaç tedavilerinin rahimiçi tabaka (endometrium) üzerine olumsuz etkileri nedeniyle embryonun tutunma ÅŸansı azalmaktadır.Bu durumda taze transfer hedeflendiÄŸi takdirde, yumurta sayısından feragat edecek ÅŸekilde yumurtlama tedavileri yumuÅŸatılıp, daha az sayıda yumurta ve embryoya ulaÅŸmakla, verimi arttırıcı bir tedavi yapılıp, rahimiçi tabaka (endometrium) kalitesinden ödün vermek ikilemi arasında kalınmaktadır.Vitrifikasyon (hızlı dondurma ve çözme) tekniÄŸinin embriyolarda doÄŸru uygulanması halinde bu sorun kolaylıkla ortadan kalkmaktadır. En çok sayıda ve kalitede yumurta ve embriyo elde edebileceÄŸimiz ilaç tedavileri çekinmeden uygulanarak, elde edilen embriyolar dondurularak biriktirilebilir ve rahimiçi tabaka (endometrium) daha sonra transfer için ideal koÅŸullarda hazırlanarak gebelik ÅŸansı ciddi ölçülerde arttırılabilir.

Tüp bebek laboratuarında yeterli donanım ve bu alanda deneyimli ekibin bulunması halinde, bu yöntemlerin liberal olarak kullanılarak gebelik oranlarında ciddi artışlar saÄŸlanması önümüzde yeni ufuklar açacaktır.

Op Dr Kaan Bozkurt / Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanı / İRENBE

 

 

 

  • Gönderiyi PaylaÅŸ