semen
Semen Analizi Kılavuzu Güncellendi

 

Semen analizi çocuk sahibi olamayan çiftlerde ilk olarak deÄŸerlendirilmesi gereken ve sperm üretimi ile ilgili en faydalı bilgiyi veren bir testtir. Ä°renbe Tüp Bebek Merkezinde yapılan semen analizi deÄŸerlendirmesi hastanın tedavisinde yol gösterici ve yönlendirici bir öneme sahiptir. Semen analizi testinin sonucuna göre infertil çiftin tedavisinde, IUI (Aşılama) veya Tüp bebek iÅŸlemlerine karar verilir. Ayrıca gerekli olduÄŸu durumlarda sperm dondurma, TESA/TESE (testisten sperm elde edilmesi) iÅŸlemlerine yönlendirmede ilk adım olarak kullanılır.

Semen analizi, erkeÄŸin fertilite durumunun araÅŸtırılması kadar, erkek fertilitesinin düzenlenmesi sırasında ve sonrasında, spermatogenezi izlemek amacıyla hem klinik hem de araÅŸtırma ortamlarında yararlı olabilir.

 
Sperm analizi deÄŸerlendirirken, Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) Laboratuar El Kitabı göz önüne alınarak raporlama yapılmaktadır.

 

Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) en son 2010 yılında güncellemesi yapılmış olan insan semen ve sperminin incelenmesi için referans aralıkları klavuzunu, 6.baskı olarak 2021 yılı son güncellemesini yaptı.

Ä°nsan semeni analizlerinin standardize edilmesi için ortaya çıkan ihtiyaca yanıt olarak Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün ilk kez 1980 yılında (WHO laboratory manual for the examination of human semen and sperm–cervical mucus interaction [Ä°nsan semeni ve sperminin incelenmesi–servikal mukusla etkileÅŸimi]) adlı el kitabını yayınlanmıştır. El kitabı, o zamandan beri dört kez (1-5) güncellenmiÅŸ ve birçok dile çevrilmiÅŸtir. Son 40 yıldır el kitabının evrensel standartları saÄŸladığının farkına varılmış, dünya ölçeÄŸinde araÅŸtırma ve klinik laboratuvarları tarafından yaygın biçimde kullanılmıştır.

Bu güncellemedeki yöntemler semen analizinin kalitesi ve sonuçların karşılaÅŸtırılabilirliÄŸini iyileÅŸtirmeyi amaçlayan kılavuzlardır. 

 

Referans aralıkları ve referans sınırları belirlenirken; doÄŸum kontrol yöntemlerini bıraktıktan sonra eÅŸleri 12 ay veya daha kısa sürede gebe kalmış fertil erkeklerin semen kalitesi, bu el kitabının referans deÄŸerlerine kaynak teÅŸkil etmiÅŸtir. Referans aralıklarını oluÅŸturmak için farklı kıta ve farklı ülkelerden yakın zamanlarda baba olmuÅŸ kiÅŸilerden alınan semen numunesinden elde edilen ham veriler kullanılmıştır.

 

Referans aralıklarla ilgili bazı değerlendirmeler;

  • Semenin karakteristik özellikleri hem bireysel hem de erkekler arası çok deÄŸiÅŸken olduÄŸundan, çiftin fertilite durumunu tek başına belirleyemez. Bu nedenle referans aralıkları, erkeÄŸin fertilite durumuna iliÅŸkin yanlızca bir kılavuz özelliÄŸi taşımaktadır.
  • % 95 referans aralığına düÅŸen semen parametreleri fertiliteyi garanti etmez. Tanımlamaya göre referans aralıkların hesaplanması için semen veren fertil erkeklerin %5'i bu belirtilen referans limitlerinin altında semen parametlerine sahiptir.
  • Karakteristik semen özellkleri, bu limitlerin altına düÅŸmüÅŸ erkekler mutlaka infertil deÄŸildir.
  • Erkek semeninin karakteristik özellikleri, klinik bilgilerin ışığı altında deÄŸerlendirilmelidir.

 

 

 

 

 

Dünya SaÄŸlık Örgütü kriterlerine göre 2010-2021 normal sperm parametreleri farkları ÅŸöyledir;

 

 

2010

2021

Semen Volümü (mL)

1,5

1,4

Sperm konsantrasyonu (milyon/mL)

15

16

Total sperm sayısı (milyon/ejekülat)

39

39

Progresif motil (%)

32

30

Total motil (%)

40

42

Vitalite (canlı sperm) (%)

58

54

Normal morfoloji (%)

>4

> 4

 

 

Merkezlerin bilgisayar programları ve laboratuvar protokollerinde güncelleme yapmalarındaki zaman farkı nedeniyle kısa bir süre farklı referans deÄŸerlerine sahip spermiyogram raporlarıyla karşılaşılabilir. Ä°renbe Tüp Bebek merkezi olarak spermiyogram raporlarımızdaki referans deÄŸerlerimizi WHO 2021 kriterlerine göre güncelledik.

 

 

  • Gönderiyi PaylaÅŸ