Rahim (döl yatağı) ameliyatları kadın hastalıkları açısından en sık yapılan ameliyatlardır. Özellikle rahimin alınması iÅŸlemi (Histerektomi) çok farklı nedenlerle ve farklı cerrahi yollardan yapılabilir. Bu yazıda sizlere belki de unutulmuÅŸ veya daha doÄŸru ifade ile göz ardı edilmiÅŸ bir cerrahi yöntem olan rahimin doÄŸal açıklık olan vajenden çıkarılması (vajinal histerektomi) yönteminden söz edeceÄŸim.
Hangi nedenlerle rahim çıkarılması gerekiyor?
Rahim çıkarılması pek çok nedenle yapılması gerekli olan bir ameliyattır. En sık neden, kadınlarda %20-25 (hatta 35li yaÅŸlardan itibaren %70ler civarında) bulunan miyomlardır. Miyomlar rahimin düz kasından köken alan, iyi huylu urlardır. Miyomlar dışında rahimin alınması gerektiren en sık durumlar; ilaç tedavisine dirençli kanamalar, endometriozis/adenomyozis (rahim iç zarının karında veya rahim kası içinde yer aldığı durumlar), rahim/rahimaÄŸzı kanserleri, rahim sarkmaları olarak sayılabilir.
Vajinal Histerektomi nedir?
Vajenin doÄŸal açıklığını kullanarak rahimin çıkarılması iÅŸlemine vajinal histerektomi adını veriyoruz.
Biraz tarihçe…
Rahim ameliyatlarından en eskiye dayananı vajinal histerektomidir. Tarihi belgelere göre milattan sonra 120 yılında Efes’li SORANUS tarafından gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. OrtaçaÄŸlarda vajnal histerektomi genel olarak rahim sarkması nedeni ile yapılmış. Bu dönemlerde anestezinin olmaması, hijyen ve kanama kontrolünün olmaması, her türlü ameliyat için olduÄŸu üzere bu ameliyat için de yüksek can kaybı ile birlikte gitmiÅŸtir (1). Anestezinin geliÅŸmesi, asepsi/antisepsi (mikropsuz ortamların temini), kanama kontrollerinin saÄŸlanması bu ameliyatların baÅŸarısını artırmıştır.
Rahimin karın kesisi ile alınması (abdominal histerektomi) günümüzdeki anlamda ve kendi ileri sürdüÄŸü kesi ile ilk kez 1920’da Johanns Pfannenstiel tarafından, rahimin laparoskopi yardımıyla çıkarılması ise ilk kez 1988’de Harry Reich tarafından gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir (1).
Laparoskopinin günümüzde yaygınlaÅŸması ile rahim ameliyatlarının çoÄŸunda artık laparoskopik yol tercih edilir olmuÅŸ ve maalesef VAJÄ°NAL HÄ°STEREKTOMÄ° uygulaması azalmaya baÅŸlamıştır. Oysa laparoskopik rahim ameliyatında karındaki deliklerden girilerek da rahimin baÄŸları kesildikten sonra çoÄŸunlukla rahim aÅŸağıdan yani vajinal yoldan çıkarılmaktadır. O zaman neden “UYGUN” olgularda hiç karından delik açılmadan vajinal yoldan rahimi çıkarmayalım?
Gerçekten de günümüzde vajinal histerektomi de “MÄ°NÄ°MAL Ä°NVAZÄ°V” (en az giriÅŸimsel) olarak kabul edilen rahim ameliyatlarındandır (2).
Vajinal histerektomi nasıl yapılır?
Ä°ÅŸlem, cilde herhangi bir KESÄ° YAPMAKSIZIN, vajenin doÄŸal açıklığını kullanarak (ki buradan doÄŸumda bebeklerin çıkabildiÄŸini hatırlayalım) rahimin çıkarılmasına dayanır. Ä°ster belden uyuÅŸturma (epidural/spinal), isterse genel anestezi altında, jinekolojik pozisyonda (doÄŸumdaki gibi), rahimin yan baÄŸları kesilip dikilir ve rahim çıkarılır. Beraberinde yumurtalıklar ve tüpler de alınabilir.
Vajinal histerektomi için en uygun durumlar hangileridir?
Küçük, sarkmış rahimi olanlar, rahim aÄŸzı hücresel anormallikleri olanlar (kanser baÅŸlangıcı durumlar), beraberinde diÄŸer sarkmaları olanlar (ameliyatların hepsi aÅŸağı kısımdan yapılacağı için) oldukça uygundur.
Vajinal histerektominin avantajları nelerdir?
Kesi olmaması, ameliyat sonrası aÄŸrı, enfeksiyon risklerinin çok daha AZ olması, daha AZ kan kaybı, ameliyat sonrasında günlük normal yaÅŸama daha çabuk dönülmesi vajinal histerektominin en önemli avantajlarıdır.
Beraberinde idrar sarkması, makat tarafındaki sarkma, vajendeki sarkma gibi sorunlar da giderilebilir.
Vajinal histerektomi kimlere uygun deÄŸildir?
Vajnal histerektomi, vajinal bölgedeki “çatı” açılarının çok dar olduÄŸu olgularda (teknik nedenle), çok büyük rahimler (teknik neden), rahimin karın içerisinde çok yoÄŸun yapışıklıklarında (teknik nedenle), rahim kanserinin erken safhaları dışındaki kanser durumlarında (ameliyat çok daha geniÅŸ çıkarımları gerekli kılacağı için) uygun deÄŸildir.
Neden vajinal histerektomi uygulaması göz ardı ediliyor?
Laparoskopik cerrahinin öne çıkarılması, kadın hastalıkları eÄŸitim sürecinde bu ameliyatın eÄŸitimine daha az yer verilmesi bu ameliyatı maalesef bir kenara itti. Ama konunun uzmanları; “vajinal çıkarılabilecek rahimlerin, karından veya laparoskopi ile çıkarmak yerine DOÄžAL AÇIKLIKtan alınmasının yani vajinal histerektomi yapılması”nın daha uygun olduÄŸu görüÅŸünde birleÅŸmiÅŸtir.
Bu konuda son söz her halde ÅŸu olmalı; kiÅŸi bazında hangi ameliyatların uygulanabileceÄŸi (seçenekler) sunularak ameliyat olacak kiÅŸinin tercihleri de dikkate alınarak rahim ameliyat ÅŸekli hekim ve hasta ortak kararı ile belirlenmelidir.
Hepinize saÄŸlık ve sevgi dolu günler dileÄŸiyle…
Prof. Dr. Ümit Ä°nceboz
Kaynaklar
- Sutton C. Hysterectomy: a historical perspective. Baillieres Clin Obstet Gynaecol. 1997;11(1):1-22.
- ACOG CLINICAL Committee Opinion Number: 701, 2017
- Gönderiyi Paylaş