sitehaleyeneryazu
Çocuklarımızın Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririz?

Kışın havaların soÄŸuması, okulların açılmasıyla kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi çocukların daha sık solunum yolu enfeksiyonu geçirmesine neden olur. Kış mevsimi boyunca bir çocuÄŸun 5-10 kez solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi normal kabul edilir, yaÅŸ büyüdükçe sıklığı azalır.

Solunum yollarında enfeksiyona yol açan 200 den fazla virüs ve bakteri vardır. SoÄŸuk hava burun mukozasını kurutup direnci düÅŸürür, bu da virüslerin yerleÅŸmesini kolaylaÅŸtırır, üÅŸütme olarak adlandırılması bu yüzdendir.

Hasta çocuk hapşırık, öksürükle virüsleri damlacık yoluyla havaya yayar. Ayrıca eller yoluyla oyuncak gibi ortak eÅŸyaların kullanımı ile virüs bulaÅŸabilir. Bu nedenle çocuklara el yıkama alışkanlığının kazandırılması ve ortamın sık sık havalandırılması basit ama etkili yöntemlerdir.

ÇocuÄŸun bağışıklık sistemini güçlendirmek için

*Dengeli beslenme

*Uyku

*Egzersiz önemlidir.

Dengeli beslenme ile gerekli vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanır.

Meyve ve sebzelerden mevsimine uygun olanlar tercih edilmeli. Portakal, mandalin gibi turunçgiller, kivi, nar, elma C vitamini ve antioksidanlardan zengindir. Muz ise potasyumdan zengindir ve kalorisi yüksektir.

Sebzelerden havuç, brokoli, kırmızı biber A vitamini deposudur. Brokoli, karnabahar, lahana, pırasa gibi kış sebzeleri vitamin, mineral zenginidir.

Sarımsak doÄŸal antibiotik olarak bilinir. SoÄŸan probiyotikten zengindir. Probiyotik içeren diÄŸer besinler enginar, pırasa, yer elması ve baklagillerdir.

YeÅŸil yapraklı sebzeler demirden zengindir. Badem, fındık, ceviz gibi kuruyemiÅŸlerde E vitamini, çinko, magnezyum bulunur.

Probiyotiklerde barsak florasını düzenleyerek bağışıklığı arttıran maddelerdir. YoÄŸur ve kefire günlük beslenmede yer verilmelidir. Tarhana ve turÅŸu da probiyotik zenginidir.

Deniz ürünleri omega 3 ve selenyum gibi minerallarden zengindir.

Haftada 1-2 kez balık tüketmek önerilir. Omega 3 ten zengin diÄŸer besinler semizotu, ceviz, keten tohumu ve avokadodur.

Proteinler hücrenin yapı taşıdır ve büyüme döneminde çocuklar için beslenmenin ana öÄŸelerindendir.

Yumurta, süt, peynir, et, balık, hayvansal protein ve bakliyatlar da bitkisel proteinlerdir. Günde 2 bardak süt ile çocuÄŸun protein ve vitamin ihtiyacının önemli kısmı karşılanır, sütün aminoasit içeriÄŸi toksinleri vücuttan uzaklaÅŸtırır.

Tahıl grubu da B vitamini ve karbonhidrat içeriÄŸi ile beslenmenin ana öÄŸelerindendir. Beyaz un yerine tam buÄŸday ve ekÅŸi maya ile yapılmış ekmek tercih edilmeli, bulgur gibi komplex karbonhidratlara sofrada yer verilmelidir.

Uzak durulması gerek yiyecekler

Rafine şeker ve beyaz undan yapılmış yiyecekler

Trans yağlar (kızartma, fast food)

İşlenmiş paketli gıdalar, işlenmiş etler (salam, sosis)

Uyku

Uyku çocuÄŸun yaşına göre 8-10 saat uyuması gerekir, uyku vücudun yenilenmesini saÄŸlar, bağışıklığı güçlendirir.

Egzersiz

Özellikle açık havada yapılan egzersizin diÄŸer yararları yanısıra bağışıklığa olumlu etkisi vardır.

Bağışıklığı güçlendirmek için takviye gerekir mi?

Dengeli beslenip diÄŸer önlemlere dikkat edildiÄŸinde ek takviyelere gerek yoktur.

Bağışıklıkta önemli rol oynayan vitaminlerin başında D ve C vitamini gelir. D vitamini güneÅŸten ve hayvansal besinlerden, C vitamini meyve ve sebzelerden saÄŸlanır. Çinko, selenyum gibi minerallerin de bağışıklığı desteklediÄŸi bilinmektedir.

Bunların dışında bağışıklığın desteklediÄŸi düÅŸünülen ilaç formunda bazı maddeler doktor önerisiyle kullanılabilir.

Betaglukan yulaf, mayalı ürünler ve bazı mantar türlerinden elde edilen bir maddedir.

Propolis arıların ürettiÄŸi reçine benzeri bir üründür, antioksidan ve antimikrobial özelliÄŸi vardır, arı poleninden farklıdır. B,C,E vitamini, çinko, demir gibi mineraller içerir.

Karamürver özü de solunum yolu enfeksiyonlarında virüs ve bakterilere karşı bağışıklık güçlendirici olarak kullanılmaktadır.

  • Gönderiyi PaylaÅŸ