Yumurta dondurma hangi durumlarda yapılabilir?
Tıpkı embriyolarda olduÄŸu gibi yumurtalarında dondurularak saklanması ve daha sonra çözülerek embriyo oluÅŸturulması mümkündür ve günümüzde baÅŸarı ile uygulanmaktadır. Daha genç yaÅŸlarda alınarak baÅŸarıyla saklanan yumurtalar ileriki yıllarda bebek isteyen anne adayları için adeta zamanı durdurmakta, yumurtanın yaşı aradan geçen yıllara raÄŸmen hastadan ilk alındığı yıllarda olduÄŸu kadar saÄŸlıklı kalmaktadır.
Merkezimiz, Yumurtaların doÄŸru ÅŸekilde saÄŸlıklı dondurulması, saklanması ve çözdürülmesi için deneyimli kadroya ve en son teknolojilerin kullanıldığı laboratuvar ortamına sahiptir.
Yumurta Dondurma kimlere yapılabilir?
*Kemoterapi ve radyoterapi gibi oosit hücrelerine zarar veren tedaviler öncesinde,
*Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak ameliyatlar (yumurtalıkların alınması gibi) öncesinde,
*DüÅŸük over rezervi olup henüz doÄŸurmamış veya aile öyküsünde erken menopoz hikayesinin üç uzman tabipten oluÅŸan saÄŸlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi durumunda yumurtalar dondurularak saklanabilmektedir.
Yumurta Dondurma sürecinde istenen belgeler nelerdir?
Yumurta Dondurma yaptıracak kiÅŸinin, Devlet ya da Üniversite hastanelerinden oosit dondurma yaptırabileceÄŸine dair almış olduÄŸu rapor ile merkezimize kimlikleri ile baÅŸvurmaları halinde tedavi süreçleri baÅŸlayabilmektedir.
Yumurta dondurma süreci nasıl ilerler?
Yumurta dondurma iÅŸlemi, toplamda ortalama 15 gün süren bir süreçtir. Tedavi adet döneminin 2 veya 3. gününde baÅŸlar. Verilen hormon ilaçları sayesinde, normal sayıdan daha fazla yumurta üretimi saÄŸlanır.
Yumurtaların büyüklüÄŸü istenilen düzeye ulaÅŸtığında çatlatma iÄŸnesi yapılır ve yaklaşık 35-36 saat sonra vajinal yoldan yumurta toplama iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilir.
Toplanan bu yumurtalar, laboratuvar ortamında vitrifikasyon tekniÄŸi kullanılarak su kristalleri oluÅŸmadan dondurulur ve ilerleyen zamanlarda, hastanın gebelik istemesiyle birlikte, yumurtalar çözülerek kullanıma alınır.
Dondurulan yumurtalar ne kadar süre saklanabilmektedir?
Yumurtalarının dondurularak saklanmasına devam ettirmek isteyen kiÅŸi her yıl mutlaka baÅŸvuruda bulunarak rızasının devam ettiÄŸini ifade eden imzalı dilekçesini vermelidir. Yumurtalarının saklanmasına devam etmek istenmiyorsa imha nedenini belirten imzalı bir dilekçeyle tüp bebek merkezine baÅŸvuruda bulunulması gerekir. Sonrasında saÄŸlık müdürlüÄŸüne bildirim yapılarak kurulacak komisyon tarafından tutanak altına alınarak imha edilir.
Dondurulan yumurtalar, ilgili yönetmelikteki sınırlama çerçevesinde en fazla 5 sene saklanabilmektedir. Fakat SaÄŸlık Bakanlığı’na dilekçe ile uzatma talebinin iletilmesi halinde bu sürenin uzatılabileceÄŸi de belirtilmiÅŸtir.