Oosit (Yumurta) Dondurulması Hangi Durumlarda, Kimlere Yapılabilir?

Tıpkı embriyolarda olduÄŸu gibi yumurtalarında dondurularak saklanması ve daha sonra çözülerek embriyo oluÅŸturulması mümkündür ve günümüzde baÅŸarı ile uygulanmaktadır Daha genç yaÅŸlarda alınarak baÅŸarıyla saklanan yumurtalar ileriki yıllarda bebek isteyen anne adayları için adeta zamanı durdurmakta , yumurtanın yaşı aradan geçen yıllara raÄŸmen hastadan ilk alındığı yıllarda olduÄŸu kadar saÄŸlıklı kalmaktadır.
Ülkemizde hangi tıbbi durumlarda kadınların yumurtalarını (oositler) dondurmak için baÅŸvurabileceÄŸi SaÄŸlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiÅŸtir.  30 Eylül 2014 tarihinde yayınlanan bir yönetmelik ile evli olmayan ancak yumurtalık rezervi azalmış, henüz doÄŸurmamış veya aile öyküsünde erken menopoz hikâyesi bulunan kadınlar yumurtalarını dondurarak saklatabilecektir. Bu durumun üç uzman tabipten oluÅŸan saÄŸlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi durumunda yumurtalar dondurulabilmektedir. Ayrıca, kemoterapi ve radyoterapi gibi oosit hücrelerine zarar veren tedavilerde veya üreme iÅŸlevinin kaybedilmesine yol açacak ameliyatlar öncesinde (yumurtalıkların alınması gibi) oositlerin dondurulması mümkündür. Yumurta dondurulması aynı embriyolarda olduÄŸu merkezimizde vitrifikasyon (camlaÅŸtırma) yöntemi ile uygulanmaktadır. Bu amaçla kullanılan solüsyon ve protokollerdeki iyileÅŸmelerle artık taze denemelere benzer sonuçlar elde edilmektedir.
 Dondurulan oositler, ilgili yönetmelikteki sınırlama çerçevesinde, en fazla 5 sene saklanabilmektedir. Fakat SaÄŸlık Bakanlığı’na dilekçe ile uzatma talebinin iletilmesi halinde bu sürenin uzatılabileceÄŸi de belirtilmiÅŸtir.