Micro-TESE Nedir?

EÄŸer bir erkeÄŸin semen örneÄŸinde hiç sperm yoksa (azoospermi) bu durumda doÄŸrudan doÄŸruya mikroenjeksiyon iÅŸlemi uygulanamaz. Bu durumdaki erkeklerde dışarıya sperm çıkarılamamasına karşın testis dokusu içerisinde ya da spermi taşıyan kanallarda sperm bulunma olasılığı vardır. Bu hastalarımızdan yapılan ürolojik muayene ve çeÅŸitli tetkikler sonrasında testis dokusu ya da kanallar içerisinde sperm bulunma olasılığı olanlarda testis ya da kanallardan elde edilen spermlerin kullanımı ile mikroenjeksiyon iÅŸlemi baÅŸarıyla uygulanabilmektedir.

TESE (Testicular Sperm Extraction)Semen örneÄŸinde hiç sperm bulunmayan ve aynı zamanda kanallarda da tıkanıklık olmayan erkeklerde yumurtalıklardan (testis) sperm bulma iÅŸlemidir. Bu iÅŸlem erkekte semen örneÄŸinin tümünde spermlerin hareketsiz olması durumunda (total immotilite) hareketli ya da daha fazla oranda canlı spermler bulabilme umuduylada yapılabilir. TESE yapılacak olan çiftlerde kadından yumurta toplanacağı gün ya da bir gün önce öncelikle erkek ameliyata alınır. Lokal ya da genel anestezi altında doktor tarafından testislerden alınan doku örnekleri laboratuvara gönderilerek içerisinde sperm olup olup olmadığı araÅŸtırılır. Sperm bulununcaya kadar ya da sperm olmadığına kanaat getirinceye kadar doku örneÄŸi alınmaya devam edilir (Multiple biyopsi, çoklu biyopsi). EÄŸer sperm bulunduysa kadının yumurtaları toplanarak mikroenjeksiyon iÅŸlemi yapılır. EÄŸer sperm bulunamadıysa kadının yumurtaları toplanmaz ve tedavi basamaklarına son verilir. Yumurtalıkların aşırı uyarılma riskinin (OHSS) olduÄŸu durumlarda TESE iÅŸleminde sperm bulunamasa da hastanın eÅŸini koruma amaçlı yumurta toplama iÅŸlemi yapılabilir.;

Bazı hastalarda bu iÅŸlem ameliyata gerek kalmaksızın ince iÄŸne yardımıyla yapılabilmekte ve sperm elde edilebilmektedir (TESA ya da TEFNA).Alternatif olarak kadın iÅŸleme hazırlanmadan erkekte biyopsi yapılmakta ve alınan örnek patolojik inceleme yanında sperm olup olmadığının araÅŸtırılması için embriyoloji laboratuvarına gönderilmektedir. Bu örnekte sperm gözlenmesi halinde doku dondurularak saklanmaktadır. Bu aÅŸamadan sonra kadın tedaviye girerek yumurtaların toplanacağı gün veya bir gün önce dondurulan doku çözülerek bulunan spermlerle ICSI yapılmaktadır. Burada bir müdahaleyle birden çok deneme yapma ÅŸansı doÄŸmakta ve kadın eÄŸer sperm yoksa gereksiz tedaviye ve strese maruz kalmamaktadır. Bu uygulamanın tek ve en önemli dezavantajı çözme iÅŸlemi sırasında sınırlı sayıda sperm olan vakalarda spermin bulunamamasıdır

Son yıllarda azoospermik erkeklerde testislerden sperm bulunma ÅŸansını artırmaya yönelik olarak testislerin açılarak spermlerin yapıldığı kanalcıkların (tübül) operasyon mikroskobu altında incelenmesi ÅŸeklinde özetlenebilecek mikro-TESE yöntemi geliÅŸtirilmiÅŸtir. Bu uygulama merkezimizde üroloji uzmanının iÅŸbirliÄŸi ile baÅŸarıyla kullanılmaktadır.

MESA (Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration)Sperm taşıyan kanalların doÄŸuÅŸtan ya da sonradan geçirilen çeÅŸitli hastalık, travma veya ameliyatlara baÄŸlı olarak tıkanması sonucunda semende hiç sperm bulunmaması (obstrüktif azoospermi) durumunda erkeklerin kanallarından lokal yada genel anestezi altında mikrocerrahi yöntemiyle (MESA) veya direkt ciltten iÄŸneyle (PESA) sperm elde edilmesi iÅŸlemidir. Elde edilen spermler daha sonra mikroenjeksiyon iÅŸlemi ile kadından elde edilen yumurtaların içerisine enjekte edilmektedir.

Ä°renbe Tüp Bebek Merkezinde tüm bu iÅŸlemler bu konularda deneyimli uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Bu iÅŸlemler için merkezimizde yatmanıza gerek yoktur ve her hangi bir sorun çıkmadığı takdirde iÅŸlemden sonra bir süre dinlenip evinize gidebilirsiniz. EÄŸer yapılan uygulama sonucunda gebelik elde edilemezse TESE ya da MESA gibi iÅŸlemlerin tekrar yapılması mümkündür.