Jinekolojik muayene nasıl yapılır?


Jinekolojik muayene bu amaçla geliÅŸtirilmiÅŸ özel muayene masalarında yapılmaktadır. Muayeneye baÅŸlanmadan önce idrar torbasının boÅŸaltılması yararlı olacaktır. Jinekolojik muayeneye ilave olarak meme muayenesinin de yapılmasını önermekteyiz.
Jinekolojik muayeneye ve bunun gibi anormallikler var mı, not edilir.
Daha sonra vagina içinin izlenmesine olanak veren spekulum muayenesine geçilir. Bu alet ile vagen duvarları bir birinden ayrılabilir. Ilık ve kayganlaÅŸtırılmış spekulum vagen içersine doÄŸru ilerletilir ve bu sırada vagen duvarları, vaginal akıntı, akıntı varsa bunun özellikleri izlenir. Sonrasında spekulum vagina tepesindeki rahim aÄŸzına ulaşır. Rahim aÄŸzı (serviks) deÄŸerlendirilir. Servikal ektropion, erozyon, servikal akıntı, rahim aÄŸzı kanseri bu muayene ile tespit edilir. Bu aÅŸamada rahim aÄŸzı bölgesinden smear denilen bir test için örnek alınır. Bu iÅŸlemlerin hiçbir aÅŸamasında aÄŸrı hissedilmez.
Vaginanın geniÅŸliÄŸi, esnekliÄŸi, vaginaya doÄŸru idrar torbası (sistosel) veya barsaklardan (sistosel) olan bir fıtıklaÅŸma var mı, deÄŸerlendirilir. Bu fıtıklaÅŸma ve rahim sarkması olayı bir de ıkınma anında gözlenir.
Ultrason deÄŸerlendirmesinin jinekolojik muayenede çok önemli bir yeri vardır. Jinekolojik ultrason ile alt karın organları, özellikle de rahim, yumurtalıklar ayrıntılı bir ÅŸekilde deÄŸerlendirilir. Ultrasonla rahimim yapısı, pozisyonu, büyüklüÄŸü, rahimden kaynaklanmış tümörler, myomlar, saptanabilir, aynı zamanda rahim iç zarı ( endometrium) deÄŸerlendirmesi de yapılarak gerekli bilgiler edinilir. Aynı ÅŸekilde her iki yumurtalık da ultrasonla tespit edilir.
Yumurtalıkların yapısı, yumurta geliÅŸtirme kapasiteleri, yumurtalık kistleri ve tümörleri ultrasonla saptanır.