Gebelikte yapılan doktor kontrollerinin önemi nedir?

Önceleri "kötü ÅŸansa’’ veya ‘’kadere" baÄŸlanan anne ve bebek ölümleri, sakat veya ölü bebek doÄŸurma gibi olayların önemli bir kısmı artık kontrol edilebilir hale gelmiÅŸtir.

Gebelik dönemi boyunca ÅŸikayeti olmadığı için hiçbir ÅŸekilde uzman hekimle karşılaÅŸmayan bir anne adayı da büyük olasılıkla saÄŸlıklı bir gebelik yaÅŸayacak ve saÄŸlıklı bir bebek sahibi olacaktır. Ancak gebelik dönemi boyunca hiç bir belirti vermeyen veya uzun bir bekleme döneminden sonra ortaya çıkabilen çok sayıda tıbbi durum söz konusudur.

Erken dönemde teÅŸhis edildiÄŸinde kolay bir ÅŸekilde tedavi edilebilecek çok sayıda hastalık vardır. Bu hastalıklar için geç dönemde yapılabilecekler kısıtlıdır ve anne adayı ve/veya bebek saÄŸlığını tehlikeye sokan durumlar ortaya çıkabilir.

Hiçbir ÅŸikayet yaratmamasına raÄŸmen saÄŸlıksız giden bir gebeliÄŸin çok sayıda örneÄŸi vardır.

Ä°drar yollarında özellikle gebelik döneminde bazı bakteriler hiç bir belirti vermeden sinsi bir ÅŸekilde üreyebilirler. Bu durumun basit bir idrar tahlili ile ortaya çıkarılması büyük önem taşır. Ciddi enfeksiyonlar ortaya çıkmadan önlem alınmış olur. Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları anne adayı için ateÅŸ, böbrek iltihabı (nefrit), böbrek yetmezliÄŸi ve bebek için erken doÄŸum ve geliÅŸme geriliÄŸi riski yaratacaktır.

SaÄŸlıksız gebeliklerin sonlandırılması gebelik ilerledikçe anne adayı için fiziksel ve duygusal açıdan daha fazla zorluklar taşımaktadır.